Semester i Ångermanland

Spegelblank sommarkväll vid Norfällsviken, Höga kusten.
Spegelblank sommarkväll vid Norfällsviken, Höga kusten.

Museum, lyxigt hotell och konstutställningar – eller naturreservat, tält och utedass?

Ångermanland har något för de flesta. Här guidar vi till områdets bästa boenden, aktiviteter och smultronställen.

Boende i Ångermanland

 • Hotell i Ångermanland
  Elite Plaza Hotel i Örnsköldsvik erbjuder 135 rum i ett höghus på 14 våningar. Hotellet är centralt placerat och har ett bra utrymme för konferenser. Högst upp i hotellet finns det även en relaxavdelning med både gym och bastu. God mat och dryck går även att finna i deras gastropub. 
 • Stuga i Ångermanland
 • Om du vill spendera semestern nära naturen kan du bo på Boda gård i Härnösand. Här finns det enbart en stuga som hyrs ut under sommaren. Det går även att tillägga frukost. Gården är på ett lantbruk och här finns det goda möjligheter till att vandra, cykla och fiska bland annat. 
 • B&B i Ångermanland
 • Pensionatet och B&B Salsåker Herrgård går att finna på höga kusten. Herrgården är placerad på en egen ö och alla rummen ger havsutsikt. Här finns det alla möjligheter till att uppleva naturen på bästa sätt. Under besöket kan man ta kanoten runt ön, ta ett bastubad eller prova din fiskelycka

Sevärdheter och smultronställen i Ångermanland

 • Höga kusten erbjuder många på museum och mycket  konst. Mannaminne är en kulturupplevelse i Nordingrå. Skaparna här vill ta in all världens konst i denna by, vilket resulterat i 50 olika småhus med olika konstformer och samlarföremål. Detta finns även cafeér för att pausa rundgången. 
 • Västernorrlands läns museum och Murbergets friluftsmuseum finns i Härnösand. Husen vid detta berg är från 1800 och 1900-talet. Här finns det både utställningar och cafeér, men det finns även getter och får. Något som har gjort att detta är perfekt resmål för barn, då det finns möjlighet att få hälsa på djuren. 
 • Är du intresserad av häxor och häxprocesser som fanns i Sverige under 1600-talet? Då är häxmuseet perfekt. Museet ligger i Torsåker, en plats som en gång i tiden var drabbad av denna häxprocess. I museet finns det audioguide där du aktiverar alla sinnen genom historien. Eller så kan du välja en guidad tur på tre timmar som avslutas med en längre skogsstig. 

Barnsemester i Ångermanland

 • Paradiset i Örnsköldsvik är ett resmål för både barn och vuxna. Här kan du, åka i snabba vattenrutschkanan eller ta en lång tur i Sveriges längst vattenrutschkanan på 180 meter. För de som vill ta det lugnt finns det även en spa avdelning. Relaxavdelning, bastu, och en saltgrotta är några exempel på aktiviteter i denna lugna miljö. 
 • Under sommarhalvåret erbjuder Örnsköldsvik möjlighet att hyra gokart hos VKRC gokart. En tur runt gokartbanan en fin sommardag är den perfekta aktiviteten för de äventyrssungna. Aktiviteten passar vuxna och större barn då åldersgränsen är 10 år.  Banan är 665 meter och tar ca 40 sekunder för snabba förare och cirka 50 sekunder för de som inte är lika vana. Banan har många tekniska kurvor och kuperad terräng. Det finns möjlighet till både drop in och bokningar. 
 • En upplevelse utöver det vanliga som passar hela familjen är strutsfarmen i Gerdal. Här kan familjen få träffa strutsar, världens största fågel. Under besöket kommer du garanterat få lära dig mycket om strutsar och ta reda på om myterna kring fåglarna stämmer eller inte. I deras gårdsbutik kan du även finna många olika föremål gjorda av material från strutsar och deras ägg. 
Vackar vyer längs vandringsleder i Skuleskogen.
Vackar vyer längs vandringsleder i Skuleskogen.

Vandra i Ångermanland

 • Ångermanland landskap erbjuder många olika vandringsleder. Skuleskogen nationalpark har några av dessa. Långtjänhällorna är en led på 1.2 kilometer och den ger en fantastisk utsikt över både nationalparken och höga kusten. Denna led är möjlig för alla nivåer. Här kan ni ta med er matsäck och spendera en heldag, det finns tillgång till vindskydd och ett dass. 
 • En mer utmaning är Slåttdalsberget. Vandrare når berget via den orangemarkerade höga kustenleden. Utmaningen kommer genom många landhöjningar. Leden består också av många stenar och rötter så man måste vara försiktig när man tar sig genom denna. 3.1 kilometer från entré syd och 4.1 kilometer från entré nord i nationalparken Skuleskog. Från den nordliga entrén är det också den stora landhöjningar.
 • Från entré väst finns leden Skrattabborrtjärn på 2.7 kilometer. Detta ligger centralt i nationalparken och det finns även möjlighet till övernattning i stugor eller möjlighet till att tälta vid fäbodvallen.. Sträckan är österut och här vandrar man genom nationalparkens hällmarkstallskog. Det finns en vacker utsikt över höga kusten. 

Stränder i Ångermanland (mellanrubrik)

 • Kälsviken erbjuder en sandstrand som är väldigt populär under sommarhalvåret. Denna sandstrand finns i nationalparken Skuleskogen. Stranden är 1 kilometer in genom den sydliga entrén. För en naturupplevelser och dagar på stranden har platsen allt som behövs med vindskydd, bänkar, toaletter och eldstäder. 
 • Gullviks havsbad erbjuder en sandstrand precis vid havet i Örnsköldsvik. Höga kusten levererar mer än bara en sandstrand, det finns restauranger, äventyrsgolf och massa andra aktiviteter i området. Det passar både de som vill spendera hela dagen på stranden och de som är mer äventryssugna. 
 • Några kilometer utanför Örnsköldsvik finns en barnvänlig sandstrand, Nyänget. Det är ett havsbad som är både långgrunt och har en temperatur av ett insjöbad. Även denna strand har allt som behövs för en heldag på stranden, det finns plats för både lekar och en kiosk för den som blir sugen på en fika. 

Restauranger i Ångermanland

 • Lustgård och gårdsbutik är en lokal restaurang i Nordingrå på höga kusten. De erbjuder lunchlådor, a lá carté meny och god husmanskost. Deras klassiker strömmingsflundra med potatismos är mycket populära. Här kan man njuta av vacker natur med god mat eller fika. Restaurangen är nämligen även ett café och erbjuder många goda bakelser. 
 • Brygghuset i Härnösand vill erbjuda mat av bästa kvalité, som är lagad kreativt och av säsongens råvaror. Hållbarhet är ett av restaurangens ledord och vill handla råvarorna lokalt. Här finns det både lunch och middag samt möjlighet till take away. Det finns en lunch meny som går att hitta på hemsidan, där det är olika rätter för alla dagar. 
 • Härnösand erbjuder även restaurangen Vägg i vägg. En restaurang utöver det vanliga med en lokal som har otroligt högt till tak. Här finns en inredning som påminner om 1950-talet. Maten är kreativt tillagad av god kvalité. Restaurangen har öppet tisdag till lördag och erbjuder middag. 
Höga kusten-bron.
Höga kusten-bron.

Festivaler i Ångermanland

 • Den 11 juli kommer rockbandet The Ark att besöka naturscenen Skuleberget. Bandet gör en comeback efter att inte varit aktiva under 10 år. . Befinner du dig i Ångermanland under sommaren är detta något du inte vill missa. 
 • Midsommar firas i hela Sverige och på ett flertal platser i Ångermanland. Ett av dessa platser är Västanåsfallet. Här kläs midsommarstången med blommor och stämningen fylls med musik och sång. Det kommer finnas aktiviteter för både stora och små och ett perfekt resmål för hela familjen. 
 • Diggiloos sommarturne kommer även till Skulebergets naturscen den 17 juli. Gänget har med sig många av Sveriges folkkära artister och i år kommer exempelvis Sarah Dawn Finer, Sanne Salomonsen och Frida Öhrn. Kvällen kommer erbjuda mycket sång och musik tillsammans med glädje och humor. 

Guide till våra 25 landskap: Semestra i Sverige

Publisert:

LÄS VIDARE