Semester i Östergötland

Vackra Göta kanal vid Norsholm.
Vackra Göta kanal vid Norsholm.

Det finns mycket att välja mellan när du semestrar i Östergötland.

Vill du kanske till Europas största lekland, djupa skogar, Kolmårdens djurpark eller mäktiga renässansbyggnader?

Här hjälper vi dig att planera semestern.

Folkhälsomyndigheten avråder för tillfället från resor inom Sverige, med anledning av covid-19.

Håll dig uppdaterad på hur läget förändras på Folkhälsomyndighetens hemsida.

För öppettider och särskilda direktiv inför sommaren, se resmålens respektive hemsida.

Vadstena slott.
Vadstena slott.

Boende i Östergötland

Hotell i Östergötland 

 • Centralt i Norrköping med utsikt över Motala ström finns Elite Grand Hotell. Hotellet erbjuder 202 olika rum och har ett otroligt läge med en 5 minuters promenad från centralstationen. Här kan vistelsen bli extra lyxig genom att ta del av deras spa och relaxavdelning. Sviten i hotellet erbjuder även en jacuzzi.
 • Vadstena erbjuder ett hotell i ett av Sveriges äldsta byggnader, den heliga Birgittas kloster från 1300-talet. Klosterhotellet ger en historisk upplevelse, med fantasifull inredning. Restaurangen till hotellet är i ett historiskt munkkloster.  
 • Vill du ha en digital detox i sommar är urnatur i Ödeshög det perfekta boendet för dig. Här bor du i skogen med begränsad åtkomst till el. Naturen är din bästa vän och maten är lokal med egenodlade grönsaker. Storstugan i denna by har ett gasolkök och öppen spis där maten lagas. Plåtslottet är mötesplats och det är den stugan som har tillgång till el. Under vistelsen kan du njuta av naturen, bada bastu och ta del aktiviteter där du bland annat kan lära dig göra upp en eld. 
Bergs slussar.
Bergs slussar.

Sevärdheter och smultronställen i Östergötland

 • Ett kulturarv i Östergötland är Borenshult slussar. Här binds Göta kanal samman med sjön Boren. Det är Göta kanals brantaste sluss och det är 15 meter höjdskillnad mellan slussen och sjön. Här kan besökare se hur båtarna passerar genom slussen, och det finns tillgång till ett café vid denna fina utsikt. 
 • Medevi brunn är nordens äldsta hälsobrunn. Det finns 2 mil norr om Motala och varje år har Medevi Brunn konserter med Medevis brunnsorkester. Denna plats har haft aktiviteter sedan 1600 -talet. Här kan du ta en god fika i deras café och en guidad visning för att ta del av den fantastiska historien. 
 • Är du intresserad av teknik och fordon är Motala motormuseum den perfekta sevärdheten för dig som ligger vid hamnen i Motala. När de firade 20 årsjubileum för 5 år sedan öppnade den ny utställningsyta på 380 kvm som visar historiska mopeder och motorcyklar bland annat. 
Kolmården har 60 djurarter och många åkattraktioner.
Kolmården har 60 djurarter och många åkattraktioner.

Barnsemester i Östergötland 

 • Kolmården ett perfekt resmål för familjen som intresserar sig för djur. Här kan man få ta del av djurens liv, gå på guidade visningar, åka alla möjliga attraktioner och gå in i Bamses värld. Bamse erbjuder också åkattraktioner och bjuder på goda pannkakor och köttbullar. Kolmården har fler än 60 olika arter.
 • För regniga sommardagar finns det busfabriken i Norrköping.  Här finns Europas största lekland som erbjuder aktiviteter för alla barn. Här kan man välja mellan klätterställning, hängbroar, rutschkanor, hoppborgar och trampbilar. Leklandet serverar även mat för barnen i pauserna mellan leken. 
 • Lundbybadet i Mjölby är ett äventyrsbad. Här finns det vattenrutschkanor, vattenpist och strömkanaler. För varmare dagar har badet även ett utomhusbad. De som inte är lika adrenalin sugna finns det en relaxavdelning med bubbelpool och ångbastu.  
I Kolmården kan barnen gå in i Bamses värld.
I Kolmården kan barnen gå in i Bamses värld.

Vandra i Östergötland

 • Östgötaleden är en led som är 140 mil lång. Denna långa led kan erbjuda det mesta, djupa skogar, slättlandskap och skärgårdar. Det finns vandringsleder för alla nivåer. En längre dagstur på 10 km går att finna utanför Norrköping runt Ågelsjön. Landskap är en trollskog med höga berg. Tycker du om att klättra utomhus har denna plats en av Östergötlands bästa område för klättring. 
 • Birgittaleden är på 145 km och går hela vägen mellan Söderköping och Vadstena via Linköping. Vill du anta utmaningen och gå hela leden tar det cirka sju dagar, annars kan man börja när som längs hela leden. Det är populärt att gå längs Göta Kanal där det även går att åka kanalbåt en bit på vägen.
 • För att hitta lite kortare vandringsleder i Östergötland finns det bland annat ett antal i Finspång. Gruvstugan i Hällestad är en skogsvandring på 4 kilometer, som är tydligt markerad. Marken är över gamla gruvfält och rundan tar cirka en timma att gå. En perfekt dagsutflykt.  Hällestad ligger cirka 2 mil från Finspång. 

Stränder i Östergötland 

 • Östergötland har nordens största insjöbad, nämligen Varamobadet. Sandstranden är cirka 5 kilometer lång och vattnet är både klart och långgrunt. Längs stranden finns det olika aktiviteter, fik och restauranger. Allt som behövs för en heldag på stranden. 
 • Vätterviksbadet finns i Vadstena. Badviken ligger intill camping, är ett bra familjebad. En lugn strand med klart vatten som även är långgrunt. Nära vattnet finns det tillgång till toaletter. Aktiviteter såsom minigolf är möjligt och restauranger samt caféer finns. 
 • Ett lugnare strandområde i Motala under sommaren är Pariserviken. En sandstrand som ligger i anslutning till ett motionsspår. För alla som har fyrbenta kompisar finns det även en avskild hundbadplats. 

Restauranger i Östergötland

 • Sjövik är en sommarrestaurang som ligger precis längs Varamobadet. Här finns det en stor uteservering med en utsikt över vackra Vättern. Här kan du njuta av en lunch eller en á lá carté middag och se solnedgången över vattnet. Vissa sommarkvällar erbjuder även restaurangen livemusik med en trubadur. 
 • I Norrköping finns the Lamp restaurang. Här kan du välja om du vill äta en god maträtt inspirerad av det asiatiska köket eller om du vill ta en drink i deras bar. Restaurangen är kopplad till ett hotell och erbjuder därför frukost, lunch och middag. Maten går att få take away eller om man vill njuta av sommarens fina väder på deras uteservering. 
 • I Linköping finns restaurangen Verandan vid ån. Med närproducerade råvaror tillverkas det maträtter med inspiration från alla världens hörn. Det serveras både bland annat kända svenska rätter och mat med asiatisk inspiration. Hotellet är sammanlänkad till Scandic hotell och det finns frukost, lunch och middag. Även här kan man njuta av maten på deras uteservering. 

Festivaler i Östergötland

 • Motala stadsfestival hålls i Motalas stadscentrum varje år. Här är det lokala artister som utgör grunden tillsammans med kända svenska artister. Utbudet är mångsidigt och det finns något för alla. Längs festivalen finns det även uteserveringar på torget där man kan passa på att äta och dricka något gott. 
 • Vätternrundan är världens största motionscykellopp som är 315 kilometer runt sjön Vättern. Detta är en riktig cykelfest som både start och mål är i Motala. Loppet är mellan den 12-13 juni är även en del av en svensk klassiker.
 • I Norrköping arrangers Hugo Parkfestival mellan den 29 juli till 1 augusti. Här bjuds det på musik från artister som Benjamin Ingrosso, Veronica Maggio, och Victor Leksell.

Guide till våra 25 landskap: Semestra i Sverige

Källa: Visit Östergötland

.

Publisert:

LÄS VIDARE