Här är 25 platser att besöka i Sverige

Uppdaterad 2021-06-17 | Publicerad 2019-07-06

När man pratar om resande och att upptäcka nya platser så tänker många på äventyr runt om i världen. Men det finns en hel del att se i Sverige också, här är 25 saker som borde vara på din bucket list för Sverige.

1. Gamla stan, Stockholm

Mitt i Stockholm ligger det som på 1200-talet var hela staden. Sedan dess har Stockholm växt, men karaktären i Gamla stan har bevarats. I de smala gränderna finns restauranger, caféer och barer, och det finns sevärdheter som Storkyrkan och Stockholms slott. På vintern finns det också en julmarknad att besöka som pågår ungefär hela december. Gamla stan passar också perfekt för den som vill hitta hantverk eller souvenirer från Stockholm.

Gamla stan ligger mitt i Stockholm.

2. Smögen

Sedan 1900-talets början, när badgästerna först började strömma till Smögen, har denna pittoreska fiskestad lockat. Smögenbryggan är en populär plats för shopping, mat och dryck. Besökarna kan även bada från klipporna, gå på fiskauktion, eller bara strosa runt och kika på den välbehållna bebyggelsen.

Smögenbryggan lockar många turister.

3. Ales stenar

Ales stenar är en fornlämning vid Kåseberga på Österlen, i Ystads kommun. Fornlämningen från järnåldern består av 59 stenar utplacerade i form av ett skepp, där varje sten väger runt 5 ton. Vad fornlämningen var till för finns det olika teorier kring. En handlar om en vilja att utrusta de döde med saker som de hade i livet, en annan handlar om att platsen hade en rituell funktion. Oavsett vad så är det ganska mäktigt att se stenkonstruktionen från så länge, länge sedan.

Under järnåldern placerades dessa stenar ut.

4. Kebnekaise

Sugen på att bestiga Sveriges högsta berg? Då är det Kebjekaise som gäller. Berget ligger i Kiruna kommun och består av tre toppar. Den högsta är sydtoppen, tom täcks av en 40 meter tjock glaciär. Redan i slutet av 1800-talet skedde den första bestigningen av Kebnekaise och idag anses bestigningen vara relativt enkel. Det går att bestiga berget året runt, men upplevelsen på sommaren är annorlunda från vintern.

Sveriges högsta berg är Kebnekaise.

5. Kiruna

Sveriges nordligaste tätort är Kiruna med sina dryga 17 000 invånare. Gruvsamhället Kiruna ligger norr om polcirkeln och har tre veckor utan solsken varje vinter, men detta kompenseras av de fem veckorna midnattssol som sker varje sommar. Vill du se Kiruna som det ser ut i dag kan det vara dags att passa på – hela staden ska nämligen flyttas på grund av rasrisk som orsakats av gruvbrytning i staden.

Rasrisk gör att hela Kiruna ska flyttas.

6. Turning torso, Malmö

Turning torso i Malmö är skruvad, bokstavligt talat. Byggnaden i Västra hamnen invigdes 2005 och är Nordens högsta skyskrapa med sina 190 meters höjd. Det är arkitekten Santiago Calatrava som ritat byggnaden, och i dag är den främst ett bostadshus. Det finns dock möjligheter att besöka de översta våningarna i byggnaden för att njuta av utsikten och lära sig mer om byggnaden.

Nordens högsta skyskrapa ligger i Malmö.

7. Abisko nationalpark

Abisko nationalpark i norra Lappland är en av Europas första natioalparker, som inrättades år 1909. Förutom att fungera som ett turistområde syftar nationalparken till att bevara högnordisk fjällnatur. I nationalparken finns Abiskodalen, fjället Njullá och Kungsleden bland annat. Året runt kan du besöka nationalparken, på vintern för att se norrsken och på sommaren för att uppleva den blomstrande naturen, bland annat.

Bland annat Kungsleden går genom Abisko nationalpark.

8. Skidor i Åre

Åre är Sveriges största fjällsport- och alpinsportort dit många tar sig för att åka skidor eller snowboard. Men för den som inte är ett fan av spendera dagen i backen, eller den som föredrar att åka till Åre på sommaren, finns det andra aktiviteter som cykel, grotturer, forskajak, skärmflygning och ziplining.

Åre är känt för sina backar – men det finns även annat att hitta på.

9. Visby, Gotland

Rosornas och ruinernas stad, det är Visby på Gotland. Sedan 1995 är handestaden Visby, alltså staden innanför murarna och dess omgivning, ett världsarv. Detta då Visby är en välbevarad medeltida stad som var ett viktigt säte för Hansan som växte fram under 1200-talet. I Visby arrangeras flera sommarevenemang, som Almedalsveckan eller medeltidsveckan, men även vid andra tillfällen passar staden för ett besök. Titta på stadsmuren, kyrkoruinerna och de medeltida byggnaderna.

Bland annat Almedalsveckan och medeltidsveckan anordnas i Visby.

10. Gammelstads kyrkstad, Luleå

Väster om Luleå ligger det som ofta kallas Luleås äldsta del – Gammelstaden. På platsen ligger Gammelstads kyrkstad, en samling kyrkstugor runt Nederlulå kyrka. Stugorna användes av personer som hade långt att ta sig till kyrkan och ville ha en fast bostad när de skulle gå i kyrkan. Kyrkstugorna är väl bevarade än i dag, och är numera ett världsarv.

Gammelstaden kallas ofta för Luleås äldsta del.

11. Falu koppargruva

Gruvan i Falun har en lång historia, och gruvbrytningen kan ha startat så tidigt som 800 efter Kristus. Under 1600-talet var gruvan Sveriges största arbetsplats och under perioder har hela två tredjedelar av all världens kopparmalm brutits i Falun. I dag är gruvan öppen för allmänheten och besökare kan åka ner 67 meter under jord för att titta på gruvans alla schakt och rum.

Under en period var Falu koppargruva Sveriges största arbetsplats.

12. Skogskyrkogården

Sveriges största begravningsplats, sett till antalet gravplatser, är Skogskyrkogården i Enskede. Med sina 100 000 gravplatser inne bland tallarna är kyrkogården stor, och en spektakulär plats att besöka under allhelgonahelgen då över 50 000 anhöriga kommer för att tända ljus på gravarna. Kyrkogården invigdes år 1920 och betraktas som ett viktigt verk inom modern arkitektur. Sedan 1994 är platsen ett världsarv, och under somrarna anordnas guidade turer av området.

Under allhelgonahelgen lyser kyrkogården upp av tända ljus.

13. Inlandsbanan

Järnväg mellan Kristinehamn och Gällivare låter kanske långt, men det är fullt möjligt att åka den sträckan med Inlandsbanan. Den 1 288 kilometer långa järnvägen började byggas i början av 1900-talet, och 1937 var den sista biten, mellan Jokkmokk och Gällivare, färdigbygd. I dag kan Inlandsbanan vara ett sätt att utforska Sverige på, och det går att boka allt från paketresor till att köpa tågluffarkort.

Utforskning av Sverige kan göras med Inlandsbanan.

14. Örlogsstaden Karlskrona

Karlskrona är inte som vilken stad som helst, då den på 1600-talet grundades med syfte att skydda Sverige. Staden är en örlogsstad, en stad med anknytning till sjömilitär verksamhet, och anlades på grund av sitt strategiska läge. Karlskrona är belägen både på fastlandet och ön Trossö. Staden är ett välbevarat exempel på en planerad örlogsstad med sin arkitektur, stadsplanering och försvarsteknik. I dag är staden ett världsarv och allt från torg och parker till bataljoner, varv och fort ingår i världsarvet.

Hela Karlskrona är i dag ett världsarv.

15. Höga kusten

Höga kusten i Västernorrland är ett landskap som blivit väldigt säreget då det genomgått en landhöjning sedan istiden. Totalt har landet höjts nära 300 meter sedan istiden och landskapet har höga klippor. I dag är området populärt bland turister, och populariteten ökar. Bland annat är det vandring som lockar till området.

Efter istiden har landet höjts 300 meter.

16. Göta kanal

Från Sjötorp vid Vänern till Mem i Östergötland går Göta Kanal. Den 19 mil långa kanalen kallas ibland för Sveriges blå band och har en nivåskillnad på 91,8 meter. Det största turistmålet längst kanalen är Bergs slussar utanför Linköping. På denna plats lyfts eller sänks båtarna som passerar totalt 28,8 meter. Den som inte vill åka båt genom kanalen kan antingen ta sig till någon av de 58 slussarna, eller bara promenera längst med det lugna vattnet.

Göta kanal har totalt 58 slussar.

17. Skanör/Falsterbo

Falsterbo med Skanör är en tätort i Vellinge kommun. Förr var orterna separata, men under 1900-talet växte de ihop. Orten är platsen för Falsterbo horse show som arrangeras under sommaren, men det finns även mycket annat att göra på platsen. Besök Falsterbo fyr ute på Falsterbonäset, strosa i mysiga Skanör hamn, bada vid den 4,5 kilometer långa, vita sandstranden eller kika på de klassiska badhytterna.

Vit strand och badhytter är några saker som karakteriserar Falsterbo med Skanör.

18. Pite havsbad, Piteå

Strax utanför Piteå ligger havsbadet som även har kallats Norrbottens riviera. Sandstranden är kilometerlång och har flera gånger haft Sveriges varmaste badvatten. Sedan 1940-talet har platsen utvecklats från att ha en kiosk och några campingstugor till att innehålla underhållning som spa, golf, gokart och äventyrsbad. Till och med på vintern finns där aktiviteter, kanske lockar en tur med en isbrytare?

Norrbottens riviera – det är Pite havsbad.

19. Sandhamn

En dryg timme från Stockholm ligger Sandhamn i Stockholms skärgård. Ön är till stor del täckt av tallskog, men där finns även klippor och stränder att bada från. Ön är populär bland semesterfirare och seglare, och där finns flera restauranger och barer. Sandhamns Värdshus har anor från 1600-talet och blir därmed ett klassiskt besök.

En timme från storstan ligger Sandhamn.

20. Liseberg, Göteborg

Nordens största nöjespark ligger i Göteborg och har över 30 attraktioner. Sedan 1923 har äventyrssugna besökare kunnat ta sig till Liseberg för att åka karuseller, spela spel, dansa på dansbanan eller lyssna på musik vid någon av nöjesparkens scener. Nöjesparken har främst öppet på sommaren, från april till oktober. Men på platsen arrangeras även halloween på Liseberg och jul på Liseberg.

Besökare på Liseberg kan välja mellan över 30 attraktioner.

21. Digerhuvud, Fårö

Gotland är känd för sina raukar, men Sveriges största raukområde finns på Fårö, i Digerhuvud naturreservat. På platsen finns hundratals raukar, som bildas när mjukare bergarter eroderas och lämnar en kärna av kalksten. Den högsta rauken i området är åtta meter lång. Området är ett populärt besöksmål.

Hundratals raukar finns i Digerhuvud naturreservat.

22. Solliden, Öland

Kungafamiljens sommarbostad Sollidens slott på Öland är en riktig sommarpärla. Sedan 1906 har slottet funnits på Öland, nära Borgholms slottsruin, och platsen är öppen för besökare. På platsen anordnas bland annat guidade visningar, och besökarna kan promenera i parken eller fika. Däremot får man inte gå in i själva slottet, men en flagga hissas när kungen eller kronprinsessan är på plats.

När flaggan är hissad är kungen eller kronprinsessan på plats.

23. Kivik

Stränder och äppelodlingar, det är vad orten Kikiv i Simrishamn är känd för. Orten är centralort för äppelodlingen i området, och Kiviks musteri tillverkar drycker som cider, glögg och vin. Förr var Kikiv ett fiskeläge, men nu är platsen en populär semesterort. Här arrangeras även Kiviks Marknad, Sveriges största marknad.

Kiviks musteri tillverkar bland annat cider och glögg.

24. Rättvik

Orten Rättvik i Dalarna, vid Siljan, är en populär turistort känd för sitt kulturliv, med folkmusik i fokus. På platsen ligger även Dalhalla, den spektakulära utomhusarenan i det gamla kalkstensbrottet Draggängarna. Förutom musiken finns andra sevärdheter, som Vidablicks utsiktstorn 352 meter över havet.

I Rättvik ligger den spektakulära utomhusarenan Dalhalla.

25. Riksgränsen

Nordväst om Kiruna, vid gränsen till Norge, ligger Riksgränsen. Orten är främst känd för sin vintersport och är den nordligaste platsen för vintersport i Sverige. Det finns sex liftar och femton pistade nedfarter, men många åker inte till platsen för de pistade nedfarterna, utan de opistade. Riksgränsen är Sveriges nederbördsrikaste plats med stora mängder snö, så liftarna för skidåkning hålls öppna från februari till midsommar.

Vid riksgränsen går det att se norrsken under vintern.