Utflykter runt Stockholm – 12 tips

Uppdaterad 2021-07-06 | Publicerad 2019-07-01

Runt om Stockholm finns det en del att göra.

Spenderar du sommaren i stan? Misströsta inte! Här är 12 tips på utflykter runt om Stockholm.

En sommar i huvustaden kan vara både härligt och krävande. Vill du slippa undan människorna, trängseln och ljuden, om än bara för en dag? Då är det här listan för dig. Här är 12 tips på utflykter runt om Stockholm.

Saltsjöbadens friluftsbad är från början av 1900–talet.

1. Saltsjöbadens friluftsbad

I Nacka ligger Saltsjöbaden, där det finns två kallbadhus från början av 1900-talet som används flitigt av badsugna besökare. Mellan kallbadhusen finns det en sandstrand. För den som inte vill bada finns det gott om saker att hitta på i området, som att promenera vid vattnet med en glass i handen, eller ta en fika i området.

I Tyresta nationalpark kan besökarna se riktig urskog.

2. Tyresta nationalpark

Den som vill se riktig urskog kan ta sig till Tyresta nationalpark, som länge skyddats från skogsavverkning. I området finns förutom urskogen även våtmarker, insjöar och vandringsleder, samt Tyresta by där det finns bland annat servering och en lanthandel.

Häringe slott byggdes på 1600-talet.

3. Häringe slott

Häringe slott i Haninge byggdes redan på 1600-talet och är i dag en hotell- och konferensverksamhet. Hit kan du komma för att övernatta och då även bada i slottets pool, den första utomhuspoolen i Sverige. Den som inte vill spendera natten på slottet kan äta eller dricka på slottets restaurang.

Fjäderholmarna kalls ibland för Stockholms närmaste skärgård.

4. Fjäderholmarna

Skärgården behöver inte vara speciellt svårtillgänglig, i alla fall inte Fjäderholmarna. Från Nybrokajen krävs bara en båtresa på 20 minuter och så vipps så är du ute på denna charmiga ögrupp. Förutom flera mindre skär består Fjäderholmarna av de större holmarna Stora Fjäderholmen, Ängsholmen, Libertas och Rövarns holme. Strosa runt och titta på hantverk, besök ett museum eller bada från klipporna.

Mysiga Sigtuna passar bra för en dagsutflykt.

5. Sigtuna

Sigtuna marknadsförs ofta som Sveriges äldsta ännu existerande stad, och den grundades runt år 970. På platsen finns flera fornlämningar, kyrkor och ruiner. Vad sägs om att gå längst med Sveriges första gågata, Stora Gatan, som anlades samma år som staden grundades?

Skärgården utan båt – då passar Stendörrens naturreservat bra.

6. Stendörrens naturreservat

I Stendörrens naturreservat kan besökarna ta sig ut i skärgården utan att åka båt. Ett antal hängbroar sätter öarna i kontakt med fastlandet öster om Nyköping. Vid platsen finns även ett naturum med utställningar samt ett utsiktsturn med utsikt över skärgården.

Artipelag fick Stora turismpriset år 2017.

7. Artipelag

På konsthallen Artipelag på Värmdö kan besökare titta på konst, uppleva olika aktiviteter och njuta av skärgården. Konsthallen öppnade 2012 och förutom de olika utställningarna kan besökarna äta på restaurangen eller caféet eller kanske promenerade längst med strandpromenaden, Sveriges längsta strandpromenad som är anpassad för rullstolar.

Trosaån mynnar ut i Östersjön i Trosa.

8. Trosa

I den pittoreska tätorten Trosa finns det mycket att göra för besökare. Främst under sommaren är Trosa ett populärt besöksmål och många väljer att promenera längst med Trosaån, titta på slott eller medeltida kyrkor, vandra längst med Sörmlandsleden eller ta det lugnt i gästhamnen. Trots att Trosa kommun är en ung kommun så har platsen gamla anor, och det finns bland annat fornlämningar i området.

På Utö kan besökarna bland annat se gamla gruvor.

9. Utö

I Stockholms skärgård ligger Utö. Namnet kan härledas till att ön ligger längst ut i skärgården, mot öppet vatten. Ön har varit bebodd länge och under 1100-talet började man utvinna järnmalm ur öns gruvor. Gruvdriften pågick till 1870-talet och de gamla gruvhålen går att se än i dag. Stora delar av Utö är naturreservat och det passar att både vandra och cykla på ön, ta det lugnt på någon av öns många klippor, eller kanske äta eller dricka på någon av Gruvbyns restauranger och caféer.

I Lotsjön råder badförbud, men besökare kan kika på rikt fågelliv istället.

10. Lötsjön

Du kan inte bada i Sundbybergssjön Lötsjön, där det råder både fiske- och badförbud. Men runt sjön går en gångväg som är en del av promenadområdet Golfängarna. Sjön är dessutom en fågelsjö, så den som gillar att titta på fåglar kan se en del här, bland annat en koloni hägrar.

Tyresö slott har hela 85 rum.

11. Tyresö slott

I Tyresö kommun ligger det pampiga Tyresö slott med sina 85 rum. Slottet från 1300-talet är ett av de gods med äldst anor i Sverige. Slottet ligger i ett naturområde vid Kalvfjärden och ute på Notholmen, en liten ö som nås från fastlandet av en bro, finns ett café, en gästhamn och ett vandrarhem. I slottet finns även ett museum som visar hur det kunde vara att bo i slottet som privatperson.

Rosenhill serverar mycket ekologisk och närodlad mat.

12. Rosenhills trädgårdscafé

Ute på Ekerö ligger det charmiga Rosenhills trädgårdscafé, som förutom ekologisk och närordnad mat från trädgården även erbjuder allt från övernattning till olika evenemang. Det finns gott om sittplatser i trädgården, på gården eller inomhus.