Semester i Närke

I Örebro kan ni gå på spökvandringar, leta skatter och gå på guidade visningar i slottets mörka fängelsehålor.

Men Närke har ännu mer att erbjuda. Här är vår guide till landskapets bästa hotell, sevärdheter och smultronställen.

Vandring längs sjö i Tivedens nationalpark. Här finns också en fin badplats med sandstrand.
Vandring längs sjö i Tivedens nationalpark. Här finns också en fin badplats med sandstrand.

Boenden i Närke

 • Hotell i Närke
  Elite Stora Hotellet i Örebro har mycket att erbjuda. Här finns bland annat restauranger, pool och gym. Detta 4-stjärniga hotell ligger centralt och i närheten av många sevärdheter som exempelvis Örebro slott, shoppinggata och Friluftsmuseet Wadköping. 
 • Vandrarhem i Närke
  Vätternterrassen ligger i Norra Vätterns skärgård och cirka 12 kilometer söder om Askersund. Detta boende ligger precis vid en sandstrand samt nära till naturen. Vill du åka in till en stad finns Askersund och Motala några mil bort. 
 • B&B i Närke 
  Pensionat Sundengården ligger i Askersunds gamla hamnkvarter och i ett av de äldsta trähusen från Askersund. Detta är ett gammeldags B&B där den historiska miljön verkligen har satt sin prägel på de mysiga hotellrummen. Det finns även tillhörande café, restaurang, pub och trädgård 

Sevärdheter och smultronställen i Närke 

 • Om du är på semester i Örebro, är en sevärdhet Örebro slott. Här kan ni gå på spökvandringar, leta skatter och gå på guidade visningar som visar slottets fängelsehålor. 
 • I Askersunds hamn kan du ta dig ut till Norra Vätterns skärgård. I skärgården finns det ett femtiotal öar som många aldrig har varit bebodda. Ett bra sätt att uppleva skärgården är att paddla kajak eller kanot och på en del anvisade platser får man tälta. På Grönön finns det bryggor och rastplats. 
 • I Närke, närmare bestämt i Kumla finns en av de trettiotal kända runinskrifter. Vestastenen är huggen i sandsten, något som är ovanligt. Vestastenen är en så kallas götisk sten vilket innebär att det bara finns ett runband utan ornamentik eller ormkropp. 
Örebro slott erbjuder spökvandringar och guidade visningar.
Örebro slott erbjuder spökvandringar och guidade visningar.

Barnsemester i Närke 

 • Askersunds hembygdspark är en park som är ett mini-skansen. Här finns det smådjur och under sommarmånaderna går det ett minitåg mellan hamnen och Hembygdsparken. En mysig utflykt för hela familjen.
 • Väldigt nära Kumla torg finns badhuset Djupadalsbadet. Här finns både 50- metersbassäng, undervisningsbassäng och plaskdamm. Du hittar även 10 meter högt hopptorn och två vattenrutschbanor. Dessutom ligger Kumlasjön nära detta bad.
 • På Gustavsviks äventyrsgolf i Örebro finns en 18 hålsbana. Här spelar du golf mellan slingrande vattendrag. Här finns modeller av Slottet, vattentornet Svampen och trästaden Wadköping. 

Vandra i Närke 

 • Bergslagsleden är en vandring på totalt 28 mil och som går igenom hela Örebro län. Denna vandringsled är indelad i totalt 17 etapper och är märkt. Vid varje etapp start och slut finns en infotavla om gränsande etapper. Varje etapp är mellan 7 till 23 slingor med varierande svårighetsgrad. Det finns även led som passar för dagsvandringar. 
 • På Vinön som är Hjälmarens största ö finns det en vandringsled som går runt hela ön. Denna ska vara markerad men då leden går längs stranden, bör det vara relativt enkelt att hitta.
 • I Karlskoga kommun finne Lunedsleden som är en vandringsled på 13 kilometer. Denna går mellan Kilstaverket i västra Karlskoga till Lunedets friluftsgård i norr. 

Stränder i Närke 

 • Hargebaden vid Vättern som även brukar kallas för ”Närkes riviera”. Här hittar du en sandstrand och det är dessutom långgrunt: Det finns ett hopptorn och är ett populärt resmål för barnfamiljer. Intill stranden finns en tempererad pool med vattenrutschbana. 
 • Nära Askersunds centrala kvarter finns två kommunala badplatser. Det är Hagabadet och Borgmästareholmen. I Hagabadet finns det bryggor och omklädningshytter. Denna ligger intill strandpromenaden. På Borgmästareholmen finns en sandstrand och även närhet till lekpark och grillplats. 
 • I Tivedens nationalpark finns en fin badplats med sandstrand. Här är det långgrunt och runtom finns grillplatser och toaletter.

Restauranger i Närke 

 • På Kungsgatan i Örebro hittar du A mano som är en krog. På menyn finns det bland annat skaldjurspasta och lammrostbiff. Det är både moderna och klassiska viner, mycket italienskt. På sommaren finns det en uteservering och det kan behövas att man bokar i förväg. 
 • Sjökrogen ligger precis vid Hjälmaren i Stora Mellösa. Här är det fokus på lokala producenter, det är de som styr vilka råvaror de använder efter årstid. På menyn kan man bland annat hitta Skagentoast och abborrfiléeer. Hjälmaregös finns alltid på menyn. Restaurangen bjuder även på en väldigt fin utsikt över vattnet.
 • Hos Boo Natur i Hjortkvarn är menyn baserad på råvaror från omgivningen. Därför skiftar menyn säsong efter säsong då det beror på vilka råvaror som är tillgängliga. Varje besök blir därför en unik upplevelse. I anslutning till restaurangen finns det även möjlighet till övernattning.

Festivaler i Närke 

 • Den 21–22 augusti är det dags för Nerike Pride i Örebro. Invigningen är den 21 augusti och under lördagen den 22 augusti är det ett fullspäckat schema med shower, föreläsningar och annat kul.
 • Mellan den 30 maj och den 30 augusti visas den exklusiva världsutställningen om Marilyn Monroe. Utställningen heter ”The untold story” och är på Örebro Konserthus med 200 exklusiva föremål från Monroes privatliv och karriär. 
 • I sommar återvänder familjeföreställningen på Lerbäcks Teater där vi får se Emil i Lönneberga. Det är Johan Gilles dramatisering från 2009 som kommer att spelas.

Guide till våra 25 landskap: Semestra i Sverige

Publisert:

LÄS VIDARE