Semester i Västmanland

Anundshögsområdet och Badelundaåsen, Sveriges främsta fornlämningsområden
Anundshögsområdet och Badelundaåsen, Sveriges främsta fornlämningsområden

Västmanland har mycket att erbjuda i sommar för hela familjen.

Vad sägs om att besöka actionbad, delta i medeltidsdagar eller bo på en flytbrygga mitt ute i Mälaren?

Hotell Utter - 25 kvm stor flytbrygga
Hotell Utter - 25 kvm stor flytbrygga

Boende i Västmanland

 • Hotell i Västmanland
  Hotell Utter är inte som många andra hotell. Detta är ett av konstnärens Mikael Genberg projekt och hotellet ligger på en 25 kvm stor flytbrygga. Från Östra hamnen i Västerås avgår båten som tar er ut till hotellet i Västerås skärgård. Här kan du sola, bada eller ta en tur med hotellets gummibåt till någon av de närbelägna och obebodda öarna.
 • Spa i Västmanland
  I Skinnskatteberg finns Färna Herrgård och spa. Här kan du boka in en weekend eller dagspa. Herrgården ligger i en ekopark med två sjöar och naturen i närheten. Det finns flera olika behandlingar, pooler och bastu. Det finns även restaurang för de som är hungriga. 
 • Vandrarhem i Västmanland 
  Sveriges kanske mest primitiva vandrarhem finns i Kolarbyn i kolarkojor. Här bor du utan elektricitet eller duschar, det är bara naturen och lugnet. Här bor du granne med bäckar och sjöar. Om du vill bo lite lyxigare finns timmerstuga eller hängande trädtält att boka. Här finns skogsäventyr att utforska.

Sevärdheter och smultronställen i Västmanland

 • Du kan boka guidade visningar i Sala Silvergruva. Med den 500-åriga historia finns det mycket att upptäcka både under jorden och ovan med den fina naturen. Under jorden är turerna varierade med olika sträckor och svårighetsgrad. För den som vill få ut mest av besöket. finns det en fyra timmars lång gruvtur. 
 • Om du gillar att vara i naturen kan du paddla kanot i Strömsholms kanal. Kanotleden är ganska lättsam men på vissa delar ökar svårighetsgraden om du vill ta dig an en utmaning. Det finns flera uthyrningsplatser som Hallstahammar, Surahammar och Fagersta.
 • Om du är historieintresserad kan Anundshögsområdet och Badelundaåsen vara något för dig. Detta är i dag ett av Sveriges främsta fornlämningsområden som avspeglar vår historia. Här finns den stora gravhögen som är Sveriges största och skapad redan på 900-talet. Bygden var en av knutpunkterna för handeln under vikingatiden. Du kan både uppleva platsen på egen hand eller gå på guidade visningar. Det finns även cafér och vacker natur att uppleva. 
Kokpunkten – actionbad i Västerås
Kokpunkten – actionbad i Västerås

Barnsemester i Västmanland

 • I Västerås finns Kokpunkten som är Sveriges första actionbad. Här finns det flera olika attraktioner på de åtta våningarna som de erbjuder. Det finns även en relaxavdelning samt en barnavdelning för de minsta barnen. 
 • Prison Island är ett inomhus äventyr för de regniga sommardagarna. Detta passar alla från 9 år där man blir indelad i grupper och ska klara olika utmaningar. Detta hittar du i Västerås.
 • Om du reser med barn som är bilintresserad kan Bil- och teknikhistoriska samlingarna i Köping vara något för er. Här finns samlingar som både är permanenta samt inlånade privata fordon och fordon som lånats från andra museer. Här visas amerikanska, europeiska bilar, racerbåtar, motorcyklar och mopeder från 1950–1960 talet. 

Vandra i Västmanland

 • Gröna gången finns i Sala där du kan promenera från centrum vid Ekeby dammar och går sedan förbi Mellandammen som följer sedan längs Långforsen och Utvärdshuset Måns Ols. Vandringsleden följer vattendragen och dammvallarna som byggts för Sala Silvergruvas vattensystem. 
 • Bruksleden sträcker sig genom Västmanland som börjar vid Västerås och slutar vid Alvesta och Malingsbo i norra Västmanland. Här passerar du skogar, öppna slätter och böljande terräng. Totalt är leden 25 mil och delas in i 27 etapper. Det finns orange markeringar för att följa vandringsleden.
 • Ridö och Sundbyholmsarkepolagen är ett naturreservat med 160 öar i västra Mälaren. Du kommer till Ridön med båt och här hittar du många vackra stigar att vandra på. 

Guide till våra 25 landskap: Semestra i Sverige

Publisert:

LÄS VIDARE