Regler för ditt handbagage

Flygbolagens regler kring handbagage skiljer sig åt.
Flygbolagens regler kring handbagage skiljer sig åt.

Fler och fler flygbolag tar ut avgifter för att checka in resenärernas väskor.
Det har lett till att många resenärer ratar stora resväskor och hellre väljer att flyga med enbart handbagage.
Men vad är det egentligen som gäller för väskorna du tar med in i kabinen?

Det blir allt vanligare att flygbolagen adderar avgifter för olika tjänster inför resan. En del flygbolag tar numera betalt för att resenärerna ska få checka in sitt bagage och det har lett till ett förändrat beteendemönster hos resenärerna.

Fler ratar stora väskor

Enligt en ny SIFO-undersökning från Ticket svarar tolv procent av de tillfrågade som angett att de förändrat sitt utlandsresande under de senaste tre åren att det är just bagagefrågan som är orsaken till förändringen. De väljer oftare att resa med handbagage och struntar i att ta med sig en större väska.

Men det är stora skillnader i beteende beroende på hur gammal man är och var i Sverige man bor. Det är främst de yngre i åldern 18-30 år som lockas mer av att resa lätt. De som är mellan 51–65 år bryr sig inte lika mycket om avgifterna och tar gärna med sig ett större bagage. Skåningar reser oftare med enbart handbagage medan de som bor i norra Mellansverige är inte lika intresserade av att lämna den stora väskan hemma.

Populära weekendresor

– För en kortare resa klarar sig de flesta resenärer med endast en kabinväska, och weekendresornas ökade popularitet i kombination med resenärernas ökade prismedvetenhet gör att allt fler väljer att inte checka in en väska på flyget när de åker på semester, säger Katarina Daniels, PR- och kommunikationsansvarig hos Ticket.

Men vad är det egentligen för regler kring väskorna man får ta med ombord på planet? Det kan vara en riktig utmaning att ha koll på de olika flygbolagens regler, de kan nämligen skilja sig åt en hel del. Ett tips är att tidigt kontrollera vad som gäller för det flygbolag som du ska åka med.

Mått för väskan

  • Det är upp till varje flygbolag att bestämma hur stort eller litet ditt handbagage måste vara för att få tas med ombord.
  • Men enligt dagens IATA-standard (en frivillig överenskommelse mellan flygbolagen) får handbagaget vara högst 56 cm x 45 cm x 25 cm.
  • De flesta flygbolag använder sig av dessa begränsningar men olika flygbolag kan ha olika regler för handbagagets mått och vikt. Så kontrollera vad det bolag du reser med har för regler.

Det här får du inte ta med dig i handbagaget

  • Vid flygresor inom EU (även Norge, Island och Schweiz) är mängden vätska du får ta med dig i ditt handbagage begränsad. Reglerna gäller för alla flygningar, både inrikes och utrikes, från och inom EU:s flygplatser, även när du flyger till destinationer utanför EU.
  • Med vätskor avses bland annat: geléer, krämer, vatten, tandkräm, hårgelé, drycker, soppor, saft, parfym, raklödder, sprayer, blandningar av vätska och fasta ämnen och innehåll i tryckbehållare.
  • Varje enskild behållare som innehåller vätska får max rymma 100 ml (1 dl). Du får inte ta med en behållare som rymmer 150 ml, men som enbart innehåller 75 ml vätska. Däremot får du ta med en helt tom behållare, oavsett storlek.
  • På flygplatserna finns det genomskinliga plastpåsar som är återförslutningsbara. De rymmer 1 liter och där ska dina behållare (flaskor, burkar, tuber och så vidare) placeras. De ska få plats i påsen utan problem, påsen ska vara stängd. Varje passagerare som har biljett/boardingkort får endast ta med en 1-liters plastpåse som innehåller vätskebehållare.
  • Du får ta med barnmat (till exempel välling och barnmatsburkar) och dietmat som du behöver under flygresan och under hela din bortavaro. Den kommer att kontrolleras i säkerhetskontrollen. Du får även ta med livsmedel som inte ligger i vätska och flytande mediciner eller sprutor för medicinskt bruk.
  • Det incheckade bagaget påverkas inte av begränsningarna.
  • Det finns en mängd föremål som du inte får ta med dig ombord. Läs mer på transportstyrelsen.se.

Källa: Transportstyrelsen

Kontrollera med ditt flygbolag vilken storlek handbagaget måste ha.
Kontrollera med ditt flygbolag vilken storlek handbagaget måste ha.

<div data-tipser-pid="5dad89f5bc1c490001453881" data-tipser-view="compact"></div>

Flygbolagens regler för handbagage

Air France

Storlek: 55 x 35 x 25 cm
Vikt: 12 kg

British Airways

Storlek: 56 x 45 x 25 cm
Vikt: 23 kg

Easyjet

Storlek: 56 x 45 x 25 cm.
Vikt: Inga restriktioner för vikt

Finnair

Storlek: 56 x 45 x 25 cm
Vikt: 8 kg

KLM

Storlek: 55 x 35 x 25 cm
Vikt: 12 kg

Lufthansa

Storlek: 55 x 40 x 23 cm
Vikt: 8 kg

Norwegian

Storlek: 55 x 40 x 23 cm
Vikt: 10 kg

SAS

Storlek: 55 x 40 x 23cm
Vikt: 8kg

Turkish Airlines

Storlek: 55 x 40 x 23cm
Vikt: 8kg

LADDA NER: Här hittar du alla våra reseguider
Publisert:

LÄS VIDARE