Trump påminner Iran om möjlighet att anfalla

Av: TT

Publicerad:
Uppdaterad:
Irans president Hassan Rohani. Arkivbild.
Foto: Vahid Salemi/AP/TT
Irans president Hassan Rohani. Arkivbild.

USA:s president Donald Trump hotade Iran med utplåning — och säger att ett militärt ingripande fortfarande är ett alternativ.

Nu svarar regimen i Teheran: En enda kula mot iranska styrkor, och amerikanska intressen sätts i brand.

Tonläget mellan USA och Iran blir allt gällare.

Efter att Trump i en intervju med NBC News varnat Iran för att den amerikanska militären har förmågan att "utplåna" landet svarar Iran: En väpnad konflikt skulle få allvarliga konsekvenser för amerikanska intressen i regionen, enligt Abolfazi Shekarchi, brigadgeneral och talesperson för militärens generalstab.

– Att skjuta en enda kula mot Iran kommer att sätta USA:s och dess allierades intressen i brand, säger Shekarchi till den iranska nyhetsbyrån Tasnim.

Under en pressträff i Vita huset sade Donald Trump han kommer att införa ytterligare sanktioner mot Iran för att hindra regimen från att utveckla kärnvapen. Han tillade — som många gånger tidigare — att ett militärt ingripande mot Iran fortfarande är ett alternativ.

Drog tillbaka anfall

Den redan usla relationen mellan Iran och USA nådde en ny bottennivå i veckan, då Trump beordrade ett flyganfall mot iranska mål, bara för att kort senare dra tillbaka ordern, sedan han fått veta att uppskattningsvis 150 människor skulle dö i en sådan operation.

Attacken skulle vara en hämnd för den iranska nedskjutningen av en obemannad amerikansk drönare i ett område som Iran anser är iranskt och USA anser är internationellt luftrum.

Trump dementerar tidningen The New York Times uppgifter om att amerikanska stridsflygplan skulle ha varit i luften, beredda att anfalla mål i Iran.

– De skulle ha varit i luften ganska snart. Saker skulle ha hänt och vi skulle ha kommit till en punkt där det inte fanns någon återvändo, säger Trump till NBC News.

Iran måttligt intresserat

Den amerikanske presidenten säger också att han inte vill ha något krig, utan bjuder in ledare från Iran för att föra samtal om den spända situation som råder.

Iran tycks dock måttligt intresserat av den plötsliga inviten.

– Om fienden – särskilt USA och dess allierade i regionen – gör misstaget att skjuta på den krutdurk som amerikanska intressen vilar på kommer det att bli gnistan som tänder en brand i regionen, säger brigadgeneralen Abolfazi Shekarchi.

Tysklands förbundskansler Angela Merkel uppger att relationen mellan USA och Iran kommer att diskuteras under G20-toppmötet i Japan nästa vecka. Hon säger att lösningen på situationen måste vara politisk.

Publicerad:

LÄS VIDARE