Publicerad:
Uppdaterad:

Snö, regn och blåst – men i helgen vänder det

Av: TT

Publicerad:
Uppdaterad:
1 av 2 | Foto: Tomas Oneborg/SvD/TT
På tisdagsmorgonen vaknade värmlänningarna till snöfall. Arkivbild.

Söndagen bjöd på höstens första oväder, och i morse vaknade värmlänningar till den ovanliga synen av snöfall i september.

Men i helgen kommer solen och värmen tillbaka med temperaturer upp till 20 grader.

Sommaren hade knappt hunnit gå över innan de första snöflingorna föll. Under natten sjönk temperaturen rejält i Värmland, ända ner till minusgrader. Flera medier rapporterar om värmlänningarnas förvåning när de vaknade till synen av ett snöfall.

– Det är mycket fjäll och höjder i närheten som gör att det är kallare på sina håll och kan snöa. Men det är ovanligt tidigt för Värmlands del, säger Sandra Fyrstedt, meteorolog vid SMHI.

På många håll i landet väntas skurar, och i sydligaste Sverige varnas skåningarna i dag för kraftiga vindar.

– Vi har en klass 1-varning utfärdad för Skåne, och det finns risk för riktigt hårda vindbyar, som värst kan det blåsa upp till 23 meter per sekund, säger meteorologen Alexandra Olsson vid SMHI.

Sommarvärme väntas

Men mot slutet av veckan vänder det. Regnområden passerar och en högtrycksrygg drar med sig varmare luft lagom till helgen, särskilt i södra Sverige.

– Vi har en varm helg att se fram emot med soligt väder både under lördagen och söndagen. Allra varmast blir det i Kalmar län och delar av Sörmland och Östergötland. På söndagen kan det bli 20 grader på en del håll.

I Götaland och Svealand landar temperaturerna som varmast på 19 grader. Även i södra Norrlands kust och inland får varmare temperaturer mellan 15 och 19 grader.

Varar inte länge

Men i de nordligaste delarna av Norrland håller kylan i sig och temperaturerna väntas bli mellan 10 och 15 grader. I samband med nederbörd kan det dessutom bli kallare.

– På lördagen kan det bli ostadigt väder i Västerbotten och Norrbotten med snö eller snöblandat regn. Mot söndagen blir det ostadigt i Norrbottensfjällen med nederbördsområde som kan ha inslag av snö.

Det gäller att njuta av helgens värme så länge det går. Efter söndagen blir det osäkert väder.

– Troligtvis övergår det till ett lite mer ostadigt höstlikt väder igen nästa vecka. Värmen dämpas och vi får nya nederbördsområden västerifrån.

Publicerad:

LÄS VIDARE

Publicerad:

ÄMNEN I ARTIKELN