Uppsala värst i landet – ökade med 213 procent

Publicerad:
Uppdaterad:
Försäljningen av receptfria smärtstillande läkemedel ökade med 213 procent i Uppsala.
Foto: JESSICA GOW/TT
Försäljningen av receptfria smärtstillande läkemedel ökade med 213 procent i Uppsala.

NYHETER

Försäljningen av receptfria smärtstillande läkemedel exploderade i mars månad.

Totalt såldes nästan 2,8 miljoner fler förpackningar än månaden innan, vilket är en ökning på över 100 procent, och allra störst ökning var det i Uppsala.

Den ökade försäljningen av smärtstillande receptfria läkemedel som innehåller substanserna paracetamol, acetylsalicylsyra och ibuprofen är inte unik för Sverige. Enligt Johan Wallér, vd på Sveriges Apoteksförening, ser det lika ut i alla andra drabbade länder.

– Det här är inget unikt för Sverige utan det har varit ett högt tryck på receptfria läkemedel i alla drabbade länder. Vi har även sett en ökning på receptbelagd medicin, säger Johan Wallér till Nyhetsbyrån Siren.

Foto: JESSICA GOW / TT
Alvedon

Försäljningen ökade totalt med 135 procent

Närmare 2,8 miljoner fler förpackningar, än tidigare månad, såldes i mars. En ökning på 135 procent, enligt statistik från E-hälsomyndigheten.

– Dessa läkemedel används normalt vid virusinfektioner, och när covid slog till blev det en stor rusning efter dessa både i butiker och i e-handel, säger Johan Wallér.

Uppsala värst med en ökning på över 200 procent

Den allra största ökningen procentuellt sett för paracetamol, som bland annat finns i Alvedon, var i Uppsala där försäljningen ökade med hela 213 procent. Även när det gäller försäljningen av ibuprofen, till exempel Ipren, hade Uppsala den högsta ökningen.

Den stora ökningen av receptfria läkemedel fick till slut Sveriges Apoteksförening att införa begränsningar i handeln.

– Folk har köpt på sig dessa läkemedel för säkerhets skull och det betyder inte att man använder mer läkemedel. Problemet var att alla skulle göra det samtidigt. Vi införde en begränsning för att vi ville förhindra att människor kommer in och köper stora mängder, säger Johan Wallér.

Publicerad:

LÄS VIDARE