Socialministern om coronaviruset: ”Förstår människors oro”

Publicerad:
Uppdaterad:

NYHETER

Regeringen avsätter 40 miljoner kronor till Världshälsoorganisationens krishanteringsfond i arbetet mot det nya coronaviruset.

Samtidigt ser man hela tiden över den svenska beredskapen, särskilt som antalet fall i Italien ökat.

– Jag förstår människors oro med anledning av att det kommer närmare, säger socialminister Lena Hallengren (S).

Laddar Live Upplevelse

Regeringen höll under måndagsmorgonen en pressträff med anledning av det nya coronaviruset, och den dramatiska ökningen av fall i bland annat Italien.

– Regeringen följer utvecklingen. Vi lyssnar till experternas rekommendationer. Det gäller också med anledning av situationen i Italien, Iran och Sydkorea, sa Lena Hallengren inledningsvis.

Hon berättade att flera expertmyndigheter, inklusive svenska Folkhälsomyndigheten, i dag har möte för att diskutera den eskalerade situationen. Under eftermiddagen kommer Folkhälsomyndigheten att komma med information om vad som beslutats på det mötet.

– Vi är från regeringens sida beredda att fatta de beslut som krävs, sa Lena Hallengren.

Socialminister Lena Hallengren (S) och minister för internationellt utvecklingsarbete Peter Eriksson (MP) höll presskonferens om coronaviruset. Med på länk WHO:s generaldirektör doktor Tedros Adhanom Ghebreyesus.
Foto: TT
Socialminister Lena Hallengren (S) och minister för internationellt utvecklingsarbete Peter Eriksson (MP) höll presskonferens om coronaviruset. Med på länk WHO:s generaldirektör doktor Tedros Adhanom Ghebreyesus.

Ville inte prata om vårdplatser

Tidigare har Folkhälsomyndigheten analyserat alla prover om coronaviruset på sitt labb. Nu finns även ytterligare åtta sjukvårdsplatser där det kan göras, utspridda från norr till söder, berättade Lena Hallengren också.

Hon ville inte gå in i detalj på frågan om vårdplatskapacitet, en fråga som blivit aktuell igen efter att Södersjukhuset i Stockholm i helgen gick upp i stabsläge.

I stället sa hon sammanfattningsvis:

– Socialstyrelsen bedömer den nationella kapaciteten som god.

Med på pressträffen var också biståndsministern Peter Eriksson (MP), som berättade att regeringen bestämt sig för att ge Världshälsoorganisationen (WHO) 40 miljoner kronor i bistånd för att stötta bland annat andra länder med svagare sjukvårdsstruktur.

– Nu tar vi ett grepp i den direkta akuta frågan, som gäller covid-19. Det handlar om att stödja den krishanteringsfond som WHO har, sa han.

”En orolig tid”

WHO:s generaldirektör Tedros Adhanom Ghebreyesus riktade ett stort tack till Sverige för bidraget.

– Det är en otrolig tid, för två månader sedan var det här viruset helt okänt för oss. Det visar hur snabbt ett virus kan sprida sig och skapa rädsla i världen. Vi har utlyst internationellt nödläge på grund av vår oro för vad som kan hända om viruset sprids i länder med svagare sjukvårdssystem, sa han.

Även han pratade om den senaste utvecklingen. Men också om Sverige.

– Vi är oroliga för den ökade utvecklingen i Iran, men också i Italien och Sydkorea. Det har ökat snabbt de senaste två-tre dagarna. Det har bara varit ett fall av coronavirus i Sverige hittills, men det är inte omöjligt att ni får fler. Ni är förberedda för det.

Han avslutade med att än en gång hylla Sverige.

– Jag är verkligen stolt. Vi behöver möta det här tillsammans, och det är bara så vi kan besegra viruset. Tack Sverige för att ni tar ledarskapet för global hälsa, sa Tedros Adhanom Ghebreyesus.

Publicerad:

LÄS VIDARE