MSB: 10–15 skogsbränder varje dag

Av: TT

Publicerad:
Uppdaterad:
1 av 3 | Foto: Johan Nilsson/TT
Håkan Eriksson är en av de 49 som evakuerats från skogsbrandområdet utanför Hästveda i norra Skåne.

Sverige brinner. Ett 50-tal gräsbränder och 10–15 skogsbränder varje dag den senaste veckan, sammanfattar MSB.

Värst är läget utanför Hästveda i norra Skåne, där de 49 personer som evakuerats från sina hem troligen inte kan återvända inför natten.

Håkan Eriksson bor cirka 200 meter från den bostad som förstörts i skogsbranden utanför Hästveda. Han evakuerades i all hast.

– Jag plockade ihop några grejer och vände ut igen, för det rök så man såg ingenting, säger han till TT.

Sedan dess har han hjälpt till i brandbekämpningen genom att dirigera traktorer som sprider vatten i skogen. Han hoppas att hans hus ska klara sig:

– Om vinden blåser som den gör nu ska det inte vara någon fara, säger han.

EU informerat

Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB) har informerat EU om läget, men ser i nuläget inget behov av att söka hjälp från andra länder.

Jakob Wernerman vid MSB säger att man inte vet exakt vad som orsakat de pågående bränderna.

– Men alla är orsakade av mänsklig aktivitet. Det kan vara skogsmaskiner eller folk som grillat korv. Det är i alla fall inga blixtnedslag eller liknande.

Utöver Hästvedabranden fokuserar MSB på bränder i Markaryds kommun, Gislaved, Norrköping, Ronneby, Landvetter utanför Göteborg, Voxtorp i Gnosjö kommun samt Tjällmo utanför Motala.

Till branden i Voxtorp i Gnosjö kommun, som startade på onsdagen, har MSB skickat två helikoptrar och en skogsbrandsdepå.

– Det är två brandhärdar och kraftig vind i området, säger Marcus Årskog, pressekreterare på MSB.

Även i Tjällmo utanför Motala används helikoptrar. Den branden är inringad och delvis släckt.

Mindre spridningsrisk

Utanför Hästveda är spridningsrisken mindre jämfört med tisdagen, eftersom det blåser mindre och luftfuktigheten är högre, men det är inte helt uteslutet att fler kan komma att behöva evakueras.

– Om läget förvärras, kan det bli ytterligare evakueringar, säger polisinsatschef Fredrik Burmark vid en pressträff i Hästveda.

När de evakuerade kan återvända är fortfarande oklart, men han bedömer att det troligen inte blir före natten.

Ett 30-tal brandmän arbetar med branden mellan Hästveda och Osby. MSB uppskattar brandens omfattning till cirka 300 hektar.

– Vi har samarbete över hela Skåne. Om mer resurser behövs så kan vi få det, säger räddningstjänstens informationsbefäl Melissa Millbourn.

Sedan tidigare arbetar fyra helikoptrar i området och MSB skickar också dit en skogsbrandsdepå från Ljungby.

Samtidigt fylls depån i Ljungby på från Kristinehamn, för att fortsätta hålla en beredskap i södra Sverige.

Fler helikoptrar

Helikopterberedskapen höjs ytterligare. Under den närmaste veckan kommer två helikoptrar att finnas i Göteborg, två i Västerås och två i Växjö.

Arbetet med skogsbranden utanför Landvetter öster om Göteborg har gått framåt, men på förmiddagen gjordes bedömningen att räddningstjänsten kommer att behöva vara kvar minst ett dygn till, uppger räddningstjänsten i Storgöteborg.

Utanför Gislaved, där det brunnit sedan i måndags, har läget också förbättrats. Ett 20-tal brandmän är i arbete kring brandområdet som är utspritt över cirka 50 hektar. Det brinner dock inte i hela området.

– Den är under kontroll, men vi kommer att vara kvar. Sedan blir det överlämning till markägaren. Målsättningen är att det ska ske under dagen, säger Anton Fast, pressbefäl vid räddningstjänsten i Gislaved och Gnosjö.

SMHI varnar för hög brandrisk i hela Götaland och Svealand de närmaste dygnen. Flera kommuner och regioner har redan infört eldningsförbud i skog och mark.

Rättad: Felaktig information om att faran är över är struken ur texten.

Publicerad:

LÄS VIDARE