Trumps plan inför överlämnandet: ”Han kommer göra en Trump”

Publicerad 2023-04-02

Donald Trump har varit ”chockad” och ”irriterad” över åtalet, enligt källor till Washington Post.

Men nu planeras hur han ska dra fördel av uppståndelsen och överlämnandet på tisdag.

– Han kommer göra en Trump. Han kommer dyka upp och han kommer vara upprörd, säger tidigare rådgivaren David Urban.

Bara timmar efter att juryn i New York beslutat Donald Trump ska åtalas, som första ex-president i USA:s historia, samlades han med sina närmaste rådgivare på verandan till sitt hem i Mar-a-Lago i Florida.

Trump uppges pendla mellan hopp och förtvivlan, enligt källor i hans närhet som Washington Post talat med. De beskriver honom som ”irriterad”, ”upprörd” och ”chockad”.

Donald Trump gör tummen upp när han lämnar Trump international golf club, i går första april.

Åtalet gäller porrstjärnan Stormy Daniels och pengarna från Trumps kampanjkassan som hon fick inför valet 2016 för att hålla tyst om deras påstådda affär.

Pengarna betalades ut av Trumps dåvarande advokat Michael Cohen i valrörelsen 2016, något han själv erkänt och vittnat om.

Ex-presidenten är misstänkt för att ha ersatt Cohen för utlägget och bokfört det som kampanjutgifter. Ett brott mot reglerna om kampanjmedel.

Trumps bil på golfklubben i Florida.

Planen för tisdag

På tisdag planerar Trump att överlämna sig till myndigheterna i New York. Men det kommer gå allt annat än lugnt till, tror den tidigare rådgivaren David Urban.

– Han kommer göra en Trump. Han kommer dyka upp och han kommer vara upprörd.

Enligt de över 15 anonyma källor som tidningen talat med har Trump redan börjat drömma om bilderna poliserna kommer ta, så kallade ”mugshots”. Samt hur han kan utnyttja tillfället fullt ut för att pumpa ut sitt budskap i så många kanaler som möjligt.

– Ingen vill bli åtalad, men om du blir åtalad, vet du hur mycket den bilden är värd i en primärvalskampanj, för annonser och för insamling av pengar?, säger en anonym källa som arbetar med Trumps kampanj till WP.

Samlar in pengar

Åtalet har dessutom visat sig vara en bra affär hittills. Redan dagen efter åtalet blev känt skickades ett mejl ut för att samla in pengar till Trumps presidentvalskampanj. I mejlet ber de om den donation på en dollar för att ”cementera deras roll i historien” som bekämpare i ”häxjakten mot Donald J. Trump”. Det verkar ha gett resultat. I ett pressmeddelande som kampanjstaben skickat ut meddelar man att de fick in fyra miljoner dollar under de första 24 timmarna.

Men även om Donald Trump gärna vill skapa så mycket uppmärksamhet som möjligt på tisdag och få sina bilder har hans grupp av strateger vädjat till honom att göra resan så kort och smärtfri som möjligt. Hittills verkar han ha lyssnat på rådgivarna, men hur det faktiskt kommer bli på tisdag är oklart. Eller som en anonym källa som var med på strategimötet i Mar-a-Lago säger:

– Trump är Trump.

Följ ämnen i artikeln