Hittade handtag värt 250 000 – fick kaffekopp i hittelön

Publicerad 2023-03-26

Olle Tellander, 77, hittade Stadsbibliotekets stulna dörrhandtag i en container på 70-talet.

En dyrgrip som över 40 år senare visade sig vara värd 250 000 kronor.

Men hittelönen blev inte vad han hade hoppats på.

– Det är klart jag blev besviken, jag fick en mugg, säger han.

I maj 1975 passerade Olle Tellander, nu 77 år gammal, en container i Sundbyberg i Stockholm.

Där fick han syn på ett dörrhandtag som var format som en kvinna.

– När jag såg det tyckte jag att det var onödigt att slänga det, så jag tog hem henne och ställde det i bokhyllan, säger han.

Dörrhandtaget fick stå i bokhyllan i några år tills Olle flyttade från Sundbyberg till Siljansnäs. Han placerade det i sitt fönster med utsikt över Siljan.

Samtidigt funderade han på var dörrhandtaget ursprungligen kom ifrån.

Vid flera tillfällen kontaktade han därför olika konstexperter. De första konstvetarna kände inte igen det. En gång värderades det till 1 500 kronor, en annan gång till 3 000 kronor.

– Jag tänkte att det var ungefär vad hon var värd för mig. Men jag fortsatte fundera på var det kom ifrån, säger Olle Tellander.

Suttit på Stadsbibliotekets dörrar

Till slut fick han reda på att handtaget var gjort av skulptören Nils Sjögren, och att det kom från Stadsbiblioteket i Stockholm. Där hade det tidigare suttit på byggnadens svängdörrar.

Experten menade dock att exemplaret som stod i Olle Tellanders fönster var en kopia, och att originalet stod inglasat bakom en monter vid Stadsbiblioteket.

Olle Tellander besökte biblioteket i Stockholm och pratade med personalen om det. Hans exemplar var signerat, men det som stod bakom montern var det inte. Han misstänkte därför att det i själva verket var han som hade originalet, och att kopian stod bakom montern.

– När jag såg att det var jättelikt mitt exemplar hemma kontaktade jag fler experter och pratade med biblioteket. Alla sa att originalet stod i montern och att mitt handtag var en kopia, säger han.

Hittade notis om stöld

Trots det kunde Olle Tellander inte släppa mysteriet. 2021 tog Olle Tellander med sig handtaget till programmet Antikrundan. När biblioteket kontaktades uppgav de fortfarande att de hade originalet.

Han började då leta i gamla nyhetsnotiser från 70-talet, från den period då han hittat sitt handtag i containern.

Efter många om och men fann han tillslut en text från 1975 som handlade om en stöld på biblioteket.

– Det var ett evigt läsande och bläddrande utan resultat. En dag sa min fru ifrån att nu fick jag sluta, men jag svarade att jag bara skulle leta i fem minuter till. Och då hittade jag en bild, säger Olle Tellander, och fortsätter:

– I en notis under bilden stod det: ”Du som stal vårt handtag på Sveavägen” den och den dagen, ”lämna genast tillbaka henne”.

Det var en notis från 70-talet som löste gåtan om handtaget.

Värde: 250 000 kronor

Och skam den som ger sig. Efter att han funnit notisen tog han återigen kontakt med Antikrundan.

Det visade det sig mycket riktigt att Olle Tellanders handtag faktiskt var originalet, som stulits från Stadsbiblioteket över 40 år tidigare. Något som Mitt i och P4 Dalarna tidigare rapporterat om.

Det visade sig också att handtaget var värt 250 000 kronor. Vid det laget hade Olle jobbat i flera år, och varit i kontakt med ett stort antal experter och Stadsbiblioteket flertalet gånger om, för att lösa gåtan.

– Under hela tiden som jag jobbat med det här har jag fått svaret att originalet finns i Stadsbibliotekets förvar. Jag jobbade hela tiden i motvind, men jag är en envis jävel som kan segla och kryssa mig fram, säger han.

Trots dörrhandtagets höga värde beslutade han sig för att donera det till Stadsbiblioteket.

– Det var tanken, jag skulle donera det, inte skänka. Det kändes som det största jag gjort, en fin gest och jag grät och blev rörd över hur givmild jag var. Samtidigt hade jag en liten förhoppning om att få något, kanske kopian av handtaget eller en avgjutning av det som ett minne, säger Olle Tellander.

Handtaget med kvinnan är gjort av skulptören Nils Sjögren.

Bibliotekets tack: En mugg

Men någon hittelön blev det inte. Under tiden som Antikrundan sändes fick Olle Tellander ett brev från biblioteket.

– Där framkom det att det inte skulle skrivas några överlåtelsehandlingar eller donationspapper alls, eftersom dörrhandtaget hela tiden varit i deras ägo. Jag hade inte heller rätt till någon hittelön, säger han, och fortsätter:

– Jag svarade att jag hade sökt sanningen under en väldigt lång tid och lagt mycket tid på det här. Jag avslutade brevet med att skriva ”skäms”, för det var så jag kände.

Det enda han fick som tack var en kaffemugg.

– Det klart jag blev besviken, jag fick en mugg. Det kändes småaktigt. De har ju sagt nej varje gång jag hört av mig om dörrhandtaget. Om jag hade tagit deras första nej hade jag fortfarande haft kvar dörrhandtaget i mitt fönster, säger han.

– Men det är vad det är, en mugg. Det är både humoristiskt och tråkigt, säger Olle Tellander.

”Känns fantastiskt roligt”

Det är oklart om stölden på 70-talet anmäldes av biblioteket. Olle själv vände sig dock aldrig till polisen med handtaget – något som är en förutsättning för att en hittelön ska kunna utgå, enligt Stockholms stads jurister.

Aftonbladet har sökt Stockholms Stadsbibliotek och Stockholm Stad. Till Mitt i säger fastighetskontoret att de erbjudit Olle en ”symbolisk gåva” som han tackat nej till. Enligt Olle Tellander var det en ”kaffekopp och en guidad tur”.

Cecilia Svanberg, chef på Stadsbiblioteket, menar att både stölden och den utställda kopian har varit kända, och kan inte svara på vem som sa något annat 2021.

– Vi är ju jätteglada att det är tillbaka naturligtvis. Det är klart att det är fantastiskt roligt, säger hon till Mitt i.

Följ ämnen i artikeln