Årets första snö på ingång – upp till 10 centimeter i norr

Publicerad 2023-09-17

Årets första snö är på väg att dra in över Sverige.

Redan nästa vecka ser det ut att vara här.

5–10 centimeter snö kan falla i norra delarna av Lappland.

Årets första snö kryper sig närmare och närmare. Redan nästa vecka tros de första flingorna vara här.

Viktor Bergman, meteorolog på SMHI, säger till Aftonbladet att ett lågtryck närmar sig som först kommer medbringa regn och blåst i södra och mellersta Sverige men som sedan kommer övergå till snö i norr.

– Ett lågtryck närmar sig in på måndag, främst kommer det bli regn i västra och östra Svealand men sedan kommer det röra sig norrut under tisdagen och natten till onsdag ser det ut att komma snö i norra delarna av Lappland och eventuellt lite i södra delarna, säger Viktor Bergman.

Hur mycket snö handlar det om?

– Det ser ut att komma 5–10 centimeter snö men sedan får vi se när det väl är där, för prognosen är ändå ganska långt fram, berättar Viktor Bergman.

Hur länge tros det stanna?

– Det kommer inte snöa länge, möjligtvis kan det fortsätta på torsdagen men eftersom det blir lite mildare väder kan snön ändå lägga sig ett tag, fortsätter han.

Någon möjlighet för snö i övriga delar av landet är inte stor. Men i samband med lågtrycket som drar in kan det komma att bli hårda till mycket hårda vindbyar och regn i Götaland och Svealand.

Detta kan pågå fram tills torsdagen då varmare luft åter kommer in över landet och då kan det bli soligt ända upp till södra Lappland. Men glädjen för sol och värme blir inte långlivad.

– Solen kan visa sig inpå fredagen innan mer regn drar in, säger Viktor Bergman.

Medan snön väntas falla i norr, så ser det ut att bli regn och blåst i övriga delar av landet.

Följ ämnen i artikeln