L-källor om Pehrsons besvärliga läge: Balansgång

Publicerad 2022-09-22

Johan Pehrson är enligt flera L-källor under press i regeringsförhandlingarna. 

Internt finns ett stort motstånd mot att ge Sverigedemokraterna inflytande – samtidigt behöver han förhålla sig till förhandlaren Mats Persson, som uppges vilja gå långt för att få till en regering.

– Oavsett vilka eftergifter det handlar om så kommer det bli besvärligt internt, säger en källa.

Johan Pehrson såg ovanligt dämpad ut när han mötte pressen på måndagseftermiddagen. Tidigare hade han träffat talmannen och redogjort för hur han ser på regeringsläget.

Flera källor i Liberalerna säger att L-ledaren sitter i en besvärlig sits. För att hålla SD utanför regeringen kommer det krävas eftergifter. Det kan handla om att öppna för att ge talmansposten till Sverigedemokraterna och ordförandeposten i vissa av riksdagens utskott.

– Problemet man har nu är att inte reta upp partiet internt. Gör man det kommer det bli ett helsike. Då kommer de tappa förhandlingsläge gentemot M och KD. Man försöker desperat att hålla det lugnt, säger en källa.

”Besvärligt internt”

En annan L-källa delar bilden:

– Oavsett vilka eftergifter det handlar om så kommer det bli besvärligt internt.

Johan Pehrson.

Att ge symboliska poster som talmansposten till SD är känsligt för många liberaler, enligt Aftonbladets uppgiftslämnare. L-ledaren behöver hålla SD-motståndarna i partiet lugna, men han behöver också hålla sig vän med andra sidan. En av nyckelpersonerna där är den ekonomiskpolitiska talespersonen Mats Persson, som också pekas ut som djupt involverad i regeringsförhandlingarna. Mats Persson tillhör Skånefalangen som var motståndare till Januariavtalet och ville öppna upp för samarbete med SD.

– Johan är tillförordnad partiledare, valet av honom eller någon annan kommer ske senare. Han kommer behöva all support han kan få om han ska sitta säkert i partiledarvalet. Då är det dumt att inte följa linjen som Mats går på, säger en L-källa.

Hur långt är det?

– Det beror på hur lugnt man kan hålla 16 riksdagsledamöter, en partistyrelse och resten av partiet. Min analys är att man är beredd att gå väldigt långt.

”Finns en viss marginal”

En annan L-källa uttrycker det som att Johan Pehrson nu går en balansgång mellan olika viljor i partiet.

– Men när man tittar på riksdagsgruppen just nu så känns det ändå hanterligt. Det finns en viss marginal till det våldsamma motståndets sida, säger källan.

Johan Pehrson kampanjar under valrörelsen.

Balansgången som Johan Pehrson nu måste hantera gäller att hålla både riksdagsgruppen och partistyrelsen nöjda samtidigt som han förhandlar med Sverigedemokraterna.

– Jag tror att han med viss periodicitet kommer att behöva upprepa att Sverigedemokraterna är ideologisk motståndare samtidigt som han för de här konstruktiva förhandlingarna, säger L-källan.

Risk för nya strider

Även denna L-källa tror att framgång i förhandlingarna kommer att säkra posten som ordinarie partiledare för Liberalerna. Om han misslyckas kan det dock blossa upp svåra interna strider.

– Landar han in den här förhandlingen och det faller 3-4 ministerposter till Liberalerna så kommer det att lägga sordin på upprorsstämningarna.

Aftonbladet har utan framgång sökt Mats Persson.

Följ ämnen i artikeln