”Du sprider inte rädsla – du sprider hat”

LONDON. Boris Johnson hade svårt att värja sig mot stanna-sidans attacker i den avgörande slutdebatten inför brexitomröstningen.

Londons borgmästare Sadiq Khan anklagade inför miljoner tittare gång på gång Boris för att ljuga.

Om det gick hem hos tittarna runtom i landet eller de 6 000 åhörarna på Wembley Arena är svårt att veta. Någon tydlig segrare i debatten gick inte att utse även om det kändes som stanna-sidan lämnade debatten med en liten fördel. För första gången var deras företrädare passionerade och talade känslomässigt om fördelarna med EU.

Skräckpropaganda

Khan anklagade Boris Johnson för precis det som Boris normalt anklagar stanna-sidan för; att sprida skräckpropaganda.

Khan tog Turkiets eventuella EU-medlemskap som exempel. Lämna-sidan hävdar att Turkiet kan vara medlem inom fyra år. Något som alla inser inte kommer att hända. Särskilt inte som varje land har vetorätt mot vilka nya medlemsländer som tas in.

Boris hade svårt att komma med några hållbara motargument.

Khan attackerade också Boris i fråga om invandringen genom att hamra in budskapet att EU-migranterna bidrar mer med sina skatteinkomster än vad de kostar i bidrag och annat.

Han pekade med fingret mot Boris Johnson och sa med hög röst:

– Du driver inte projekt rädsla. Du driver projekt hat.

En kommentar som sedan spelades upp gång på gång i BBC:s debattanalyser.

Ett annat argument stanna-sidan drev var att man inte kommer tillrätta med invandringen genom att lämna EU och sabba landets ekonomi.

Ändrat taktik

Boris Johnson har de senaste dagarna ändrat taktik och börjat tala väl om invandrare. Vilket fick Khan att brista ut i gapskratt. Frågan är hur trovärdig Johnsons nya kurs är eftersom den kommit först de sista dagarna efter att främlingsfientliga Ukips ledare Nigel Farage presenterat en valaffisch riktad mot invandring som ansågs passera alla gränser. Det är uppenbart att Johnson vill distansera sig från Farage trots att de står på samma sida i folkomröstningen.

Kanske var Johnson lite trött efter att ha kampanjat nonstop i nästan två månader.

I vilket fall var han ovanligt blek. Han hade svårt att hitta sina normalt slagkraftiga formuleringar.

För Boris Johnson handlar folkomröstningen inte bara om landets EU-medlemskap. Framförallt ser han omröstningen som ett sätt att kunna ta över partiledarposten hos de konservativa efter David Cameron som nästan säkert tvingas avgå ifall brexit-sidan vinner.

Tio procent osäkra väljare

Brexitssidans trumfkort är den slogan på tre ord som man upprepar hela tiden: "Take back control". Att återta kontrollen låter positivt och kraftfullt. Det är uppenbart att lämna-sidan tror att de hittat en vinnande formulering.

Förmodligen har de flesta väljare redan bestämt sig. Men det finns fortfarande drygt tio procent som är osäkra. Åt vilket håll de lutar på torsdag avgör vilken av sidorna som vinner. Det och vilka som lyckas få sina väljare att gå till vallokalen.

Här tror många att mordet på labourpolitikern och EU-vännen Jo Cox kommer att få många stanna-anhängare att gå och rösta. Desto större valdeltagande desto större chans för att stanna-sidan vinner.

Men Boris utropade den 24 juni till landets självständighetsdag ifall brexit-lägret vinner.