Lurade staten på 13,5 miljoner – flögs till fängelset i privatplan

Publicerad:
Uppdaterad:

NYHETER

Aftonbladet avslöjar: ”Rullstolsmannen” hämtad i Brasilien för 1,8 miljoner kronor

1 av 4

Rullstolsmannen Lars Wallin spelade funktionshindrad och lurade staten på miljontals kronor.

Han greps i Brasilien och eskorterades senare till Sverige i ett specialchartrat privatplan.

Prislappen för skattebetalarna: 1,8 miljoner kronor.

Lars Wallin, 52, lurade i Försäkringskassan att han var rullstolsburen i syfte att få personlig assistans dygnet runt. Samtidigt som han fick assistanspengar gick han runt vid pyramiderna i Egypten, semestrade i Kalifornien och utförde renoveringsarbeten.

2011 dömdes han för grovt bidragsbrott och grovt bedrägeri. Enligt domen hade han lurat staten på 13,5 miljoner kronor under sex års tid.

Men när han skulle avtjäna sitt straff försvann han spårlöst.

I oktober 2014 greps Lars Wallin i Brasilien, han var då internationellt efterlyst av svensk polis och med på "Sweden's most wanted"-lista över jagade personer.

Två nätters lyxhotell vid Copacabana

I samband med gripandet sökte han asyl i Brasilien, men hans ansökan avslogs och landets Högsta domstol beslutade att han skulle utlämnas till Sverige.

I mars verkställdes utvisningen. På morgonen den 17 mars flög tre personal från Kriminalvården och en läkare ner till Rio de Janeiro. Kvällen den 19 mars flögs Lars Wallin via Kap Verde till Arlanda och fördes sedan till häktet i Sollentuna.

Kriminalvårdens kostnad gick på 1 553 100 kronor. Beloppet avser endast själva hyran för flygplanet, sedan tillkommer personalkostnad, kostnad för övernattning och andra omkostnader.

Personalen bodde enligt Kriminalvårdens dokumentation på lyxhotellet JW Marriott i Rio, ett stenkast från Copacabana. Priset landade på 12 000 kronor. Kostnaden för den inhyrda läkaren var 141 000 kronor. Med de andra kostnaderna landade totalsumman på 1 842 676 kronor.

SE OCKSÅ

Blåste staten på 13,5 miljoner - flögs hem med privatflygplan

En säkerhetsbedömning

Johan Mellbring, chef för Kriminalvårdens nationella transportenhet, vill inte kommentera det enskilda fallet men säger:

– När vi ska utföra en transport gör vi en säkerhetsbedömning. Det hänger intimt ihop med arbetsmiljö, ekonomi och medicinska tillstånd.

Han vill inte kommentera personalens val av hotell, men säger att Kriminalvården har tydliga regler.

– Det här landet är ett land som vi sällan åker till. Det har generellt att göra med avbokningsregler, avtal och tillgång på rum. 

Behövs det fyra personer för att hämta en person?

– Längre resor kräver mer avlösning. Under en bevakning måste man vara vaken, det gör att resans längd kan motivera fler personal.

Är 1,5 miljoner kronor för att hämta en person en ovanligt hög kostnad?

– Vi kan av kostnadsskäl inte avsäga oss ett uppdrag, däremot ska vi hushålla med skattebetalarnas medel. I det här fallet har man gjort en bedömning att det var på det här sättet man kunde transportera hem, då kostar det så här mycket.

Lars Wallin avtjänar nu sitt straff i Sverige.

Tipsa samhällsredaktionen!

Publicerad:

LÄS VIDARE