Bara döda kvar i rasmassorna i Ecuador

Uppdaterad 2016-04-24 | Publicerad 2016-04-23

Hoppet börjar sina för att hitta fler levande bland rasmassorna i Ecuador. 113 har hittills räddats, när räddningsinsatserna börjar avbrytas.

Mer än 500 efterskalv har registrerats i Ecuador efter det stora skalvet med magnituden 7,8 som drabbade landet förra lördagen, uppger myndigheter i landet.

På torsdagen skakades landet av en kraftig jordbävning på 6,0, men det fanns inga omedelbara rapporter om nya skador, varken på människor eller på byggnader.

Ta hand om döda

Samtidigt börjar hoppet om att hitta fler överlevare i de kollapsade byggnaderna att försvinna. Räddningsfasens operativa del är över, enligt räddningschefen Eber Arroyo.

– Nu handlar det om att ta hand om förruttnande kroppar, säger han.

Världsbanken kommer att låna ut motsvarande drygt 1,2 miljarder kronor till skalvdrabbade Ecuador.

Pengarna ska användas till att snabba upp hjälpen till de drabbade.

– Vi vill stödja köp och distributionen av ickelivsmedel som kirurgiutrustning, medicinska redskap och fältsjukhus, och andra förnödenheter för att hantera nödläget, säger Världsbankens vicechef för Latinamerika och Karibien, Jorge Familiar, i ett uttalande.

Ecuador erbjuds också att göra om andra lån för att frigöra resurser.

FN uppmanar till bidrag

FN uppmanar medlemsländerna att bidra med motsvarande närmare 600 miljoner kronor för att hjälpa omkring 350 000 drabbade de kommande tre månaderna.

Hjälporganisationer varnar för att många som förlorat sina hem, enligt beräkningar cirka 25 000 personer, är i stor risk för myggspridna sjukdomar och smutsigt dricksvatten.

Hittills är dödssiffran efter den stora jordbävningen 588 och 130 personer saknas.

TT