Googles miss visar alla dina lösenord

Uppdaterad 2019-06-20 | Publicerad 2013-08-07

Faksimil från Google Chrome.

Sparar du dina lösenord i webbläsaren?

Se upp – alla hemliga uppgifter finns enkelt tillgängliga med några enkla knapptryck.

En säkerhetsmiss i Google Chrome avslöjar allting.

Facebook, Twitter, mejlkonton, nätbutiker, diskussionsforum – i dagens digitaliserade värld kan det vara svårt att hålla reda på alla lösenord.

De flesta moderna webbläsare erbjuder därför användarna att spara sina lösenord så att man slipper ange dem gång på gång.

Men bekvämligheten har ett pris – i Google Chrome kan den med tillgång till din dator enkelt få upp en lista över alla sparade uppgifter.

Så gör du

Så länge datorn är igång går det snabbt att få upp listan. För att se lösenorden klickar man Inställningar och skrollar sedan ner till Visa avancerade inställningar.

Under Lösenord och formulär finns en länk som heter Hantera sparade lösenord som leder direkt till hemligheterna.

Lösenorden visas först anonymt, men det är bara att klicka på dem för att se vilka bokstavskombinationer prickarna egentligen döljer.

Webbens grundare besviken

Justin Schuh – chefen för Googles utvecklarteam – säger att företaget känner till säkerhetsbristen, men att det inte har några planer på att förändra inställningar, enligt The Guardian.

Detta har bland annat fått Tim Berners-Lee, grundare av World Wide Web, att reagera. I ett inlägg på Twitter skriver han "Så får du tag på din storasysters alla lösenord" och kallar Googles inställning "nedslående".

Andra webbläsare som Firefox, Internet Explorer och Safari har tidigare haft liknande kryphål. Dessa ska dock vara åtgärdade.

Följ ämnen i artikeln