Vattenfall säljer av brunkolen i Tyskland

Publicerad 2015-09-22

Vd:n håller värdet av kolverksamheten hemligt

Statliga energijätten Vattenfall säljer av sina tyska brunkolskraftverk.

”Det är ett viktigt steg i Vattenfalls strategi att ställa om energiportföljen”, skriver bolaget i ett pressmeddelande.

Men vad verksamheten kan vara värd är hemligt.

Vattenfall ska sälja alla sina gruv- och produktionstillgångar som har kopplingar till brunkol i Tyskland. Syftet är göra bolagets smutsiga energiverksamhet mer miljövänlig.

Bolaget ska också göra sig av med vattenkraftsanläggningar som ligger nära kolverken.

”Ett viktigt steg i försäljningsprocessen och Vattenfalls strategi för att ställa om energiportföljen”, skriver bolaget i pressmeddelandet.

Håller detaljerna hemliga

Enligt företaget kan försäljningen komma att pågå till 2016. I nuläget har Vattenfall ingen köpare, utan intressenter bjuds in att höra av sig.

Vd Magnus Hall är fåordig om detaljer kring försäljningsprocessen.

– Vilka krav vi ställer på en köpare vill vi inte gå ut med, säger han till TT.

Vad verksamheten kan vara värd – eller om bolaget kommer göra vinst på affären – vill han heller inte berätta.

– Det är en stor pjäs vi säljer, med 8 000 anställda och som står för tio procent av den tyska elförsörjningen.

– Det har varit en bra affär i många år, men det går inte att säga hur slutresultatet blir.

Omtvistad fråga

Vattenfall har fått hård kritik för brunkolet, som bland annat leder till stora utsläpp av koldioxid. Frågan om vad bolaget bör göra med brunkolsverksamheten har diskuterats länge på högsta politiska nivå.

Under valrörelsen fick Miljöpartiets språkrör Gustav Fridolin mycket uppmärksamhet när han bar omkring på en kolbit för att illustrera partiets energipolitik. Då ville MP avveckla den smutsiga kolverksamheten. Men under våren svängde partiet, och öppnade för en försäljning.

– Nu sitter man med de verksamheterna och då är frågan på vilket sätt man tar ansvar, både för skattebetalarnas pengar och för att bolaget kan vara en drivande kraft i omställningen till en klimatbra ekonomi och politik, har miljöminister Åsa Romson tidigare sagt.

”Dålig nyhet för klimatet”

Vänsterpartiet har dock hållit fast vid sitt motstånd mot att sälja Vattenfalls tyska kolkraftverk. Partiet har föreslagit en avveckling av kolverksamheten till 2030.

Tidigare i år kritiserade V-ledaren Jonas Sjöstedt Miljöpartiets omsvängning.

– Det är en väldigt dålig nyhet för klimatet. Det här är den viktigaste frågan för klimatet som den här regeringen kommer ta. Då vill de sälja vidare till någon som ska fortsätta driva den här verksamheten och även kanske öppna nya kolgruvor. Det är ett riktigt dåligt miljöbeslut.