EU-fajten mellan MP och SD redan igång

Uppdaterad 2018-08-21 | Publicerad 2013-05-13

Redan nu kraftsamlar Miljöpartiet och Sverigedemokraterna inför EU-valet nästa år.

Den som vinner kampen om att bli tredje största parti hoppas kunna sätta agendan inför riksdagsvalet några månader senare.

– Resultatet kommer att påverka vilka frågor som blir centrala i samhällsdebatten, säger MP:s partisekreterare Anders Wallner.

I dag presenterade Miljöpartiet sina politiska ställningstaganden inför partikongressen i Västerås som inleds nästa vecka. Man passade dessutom på att avslöja delar av strategin inför supervalåret 2014. I maj nästa år ska svenskarna välja EU-parlamentariker och i september är det riksdagsval.

MP kommer att satsa hårt på valet till parlamentet och man har redan nu målat ut Sverigedemokraterna som främsta motståndare. Just nu slåss partierna i opinionsmätningarna om vilka som är landets tredje största parti efter Socialdemokraterna och Moderaterna.

Varandras motpoler

– Vem som blir tredje störst i EU-valet kommer att vara väldigt viktigt. Dels för att det påverkar parlamentets sammansättning men framförallt för att det även kommer att påverka valrörelsen inför riksdagsvalet och resten av mandatperioden och vilka frågor som bedöms vara centrala i samhällsdebatten, säger Anders Wallner.

Han menar att de två partierna är varandras motpoler redan i dag i sina profilfrågor.

– Vi är de partier som människor upplever som allra mest tydliga i vad man vill. I ett EU-val tror jag att människor är mer benägna att rösta på ett parti med tydliga idéer om vilket samhälle man ser framför sig. I riksdagsvalen är det många saker som ska spela in, allt i från regeringsduglighet till vad man brukar rösta på, säger han.

MP menar att en framgång för SD i EU-valet skulle ge mandat till grupper som vill minska människors möjlighet till rörlighet över gränserna.

– De grupperna vill också stoppa reformer för att skydda minoriteter som förföljs i Europa i dag, som muslimer, romer och judar, säger Wallner.

Dessutom tror MP att en valframgång för SD skulle påverka debatten inför riksdagsvalet, med mer fokus på problemen i stället för fördelarna med invandring.

Om de gröna får bestämma kommer fokus i stället att ligga på helt andra saker.

”Kommer ta varje chans”

– Det handlar om miljö- och klimatfrågorna. Men vi vill också vara en garant för de sociala hållbarhetsfrågorna. När minoriteter förföljs i medlemsländerna så ska det vara en angelägenhet för EU att ha verktyg att hantera, säger Wallner.

Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson har redan tidigare sagt att man ser MP som sina huvudantagonister.

– Vi kommer ta varje chans att avslöja deras extrema invandringspolitik och många gånger rent landsbygdsfientliga energipolitik. När det gäller EU-frågan är det tacksamt att debattera med just MP eftersom de så tydligt svikit Sveriges växande skara EU-kritiska väljare, säger Åkesson.

Han ger heller inte mycket kritiken om att hans parti skulle vilja inskränka folks möjlighet till rörlighet över gränserna.

– Det är lustigt att MP uttrycker sig så när man samtidigt lägger förslag om att göra livet svårare för de miljontals svenskar som är beroende av bilen, säger Åkesson.

Följ ämnen i artikeln