Sköts till döds vid älgjakten

Publicerad 2012-12-11

Mattias skulle fylla 21. Pappan kritisk: Man skjuter där man absolut inte ska skjuta

Kimmo Ahlgren besöker sonens grav i Kungsör halv sex varje fredag.

Tidpunkten när Mattias, 20, sköts ihjäl vid älgjakt­en förra året.

– Han var så otroligt omtyckt. Huset var fullt av människor några timmar efter hans död, berättar pappa Kimmo.

Antalet människor som oavsiktligt skjuts ihjäl vid jakt har sjunkit rejält de senaste decennierna. På 1970-talet var snittet nästan fyra döda om året, i dag handlar det om ungefär en död varje år. Svensk jakt har blivit allt säkrare sedan jägarexamen infördes 1985.

”Kaosartad jakt”

Det hjälper inte Kimmo Ahlgren. Sonen Mattias älskade jämtländska Häggnäset. Han åkte ofta de 150 milen tur och retur från Kungsör över helgen, bara för att fiska och jaga.

Men den sista gången blev det enkel resa. Fredagen den 14 oktober 2011 sköts Mattias ihjäl vid älgjakten, en vecka före sin 21-årsdag.

– Det var en mycket kaosartad jakt. Massor av skytt­ar hade lämnat sina pass. Själva händelsen är orsakad av att skytten skjutit parall­ellt med strandkanten utan att ha kulfång*, säger Daniel Ligné, Jägareförbundets riksjaktvårdskonsulent.

Han är sakkunnigt vittne vid rättegången mot den 55-årige skytten, som åtalats för vållande till annans död.

Kulan passerade älgkalven och träffade Mattias cirka 50 meter längre bort. Han dog direkt. I dag är Kimmo Ahlgren mycket kritisk:

– Det var High Chaparall. Man skjuter där man absolut inte ska skjuta. Det tindrar mat och kött i pannloben på något sätt.

Gråter tillsammans

Mattias var yngst i jaktlaget. En duktig och försiktig skytt, som hade fällt mest vilt av alla i jaktlaget de sista tre åren, enligt hans pappa:

– Det är så fruktansvärt meningslöst. Jag kunde ha tagit hans plats 115 gånger av tio, utan att tveka, säger Kimmo.

Några timmar efter dödsskjutningen var Kimmos hus fullt av ett 70-tal släktingar och ungdomar:

– Alla Mattias kompisar har varit helt otroligt fantastiska. Och familjen har blivit tajtare. Vi gråter och saknar tillsammans.

På årsdagen av Mattias död i oktober åkte Kimmo upp till Jämtland med sonens bäste vän:

– Jag har gjort en minnesplats där han dog, en rostfri tavla med Mattias namn. Vi tände ljus och begrundade livets mening. Det kändes bra, faktiskt.

Men Mattias morfar har slutat jaga:

– Han var uppe i september i år. Till jaktlaget sade han att ”jag har haft 40 fantastiska år, men det 41:a blev åt helvete — jag kliver av nu”, berättar Kimmo.

Bättre kommunikation

Nu vill han ha mindre slarv i skogen: en nollvision för dödsskjutningar under jakten, att jägarna blir bättre på att använda sina komradio-apparater, att alla har på sig kläder i signalfärger eftersom älgen ändå är färgblind. Jägareförbundets riksjaktvårdskonsulent Daniel Ligné säger:

– En olycka är en för mycket. Vi jobbar med en nollvision. Det har blivit vansinnigt mycket bättre sedan jägarexamen infördes. Vi nöter på med utbildning och information.

– Kommunikationen i jaktlagen har blivit mycket bättre. Och nyligen släppte vi mobilappen WeHunt, där man kan se var alla i jakt­laget är.

– Orange västar blir allt vanligare. Det såg man inte alls för tio år sedan, då hade man på sin höjd rött band i kepsen, uppger Ligné.

* Kulfång – till exempel en jordvall – måste finnas, så att ingen riskerar att skadas bakom djuret.

Svensk jakt har blivit säkrare

I genomsnitt 3,7 människor per år dog i jaktolyckor 1970–1984. Krav på jägarexamen för att få ny vapenlicens infördes 1 januari 1985. Decenniet efter sjönk antalet döda till 2,3 om året. Sedan dess har siffran blivit ännu lägre: 1,2 döda varje år mellan 1995 och 2008, visar en forskarrapport av Mensura Junuzovic och Anders Eriksson vid Umeå universitets enhet för rättsmedicin. Utvecklingen beror på att antalet gamla jägare som fick vapenlicens före kravet på jägarexamen minskar varje år.

46 män och två kvinnor dog mellan 1983 och 2008. Sex offer var inte jägare. Vanligaste dödsorsaken vid älgjakt var att offret misstogs för vilt. Under småviltsjakt berodde olyckan oftast på osäker vapenhantering.

Inte i ett enda fall mellan 1983 och 2008 misstänks skytten ha varit berusad.

Källa: ”Unintentional firearm hunting deaths in Sweden”, Forensic Science International, mars 2012.

Dödliga olyckor genom åren

Polisens rekonstruktion av hur olyckan i Sollefteå gick till.

Sundsvall, september 2002

En 80-årig älgjägare skjuter ihjäl en litauisk bärplockare utanför Sundsvall. Jägaren trodde att bärplockaren var en älg. I tingsrätten får jägaren villkorlig dom och dagsböter för vållande till annans död. Polis, länsrätt och kammarrätt beslutar att dra in hans vapenlicenser.

Härjedalen, oktober 2003

En 60-årig tysk man dör sedan han vådaskjutits med 17 hagel i bålen och armen av en tysk jaktkamrat under ripjakt vid Högvålen i Härjedalen. Skytten frias i tingsrätten, men döms senare i hovrätten för vållande till annans död till villkorlig dom och 60 dags- böter.

Dannemora, oktober 2005

En 39-årig älgjägare avlider utanför Dannemora i Uppland. Jaktkamraten tror att hans ryggsäck är en älg, och skjuter. Den 53-årige skytten döms för vållande till annans död till villkorlig dom och 75 timmars samhällstjänst.

Dalsland, oktober 2006

En 65-årig man skjuter ihjäl sin bäste vän, en 75-åring, med ett vådaskott under älgjakten i dalsländska Västra Bräcke. När 65-åringen inser att han dödat kamraten begår han självmord, enligt polisen.

Sollefteå, september 2010

Efter fågeljakten skjuter en 62-årig man med över en promille alkohol i blodet prick mot ett snurrmål utanför en jaktstuga i Sollefteåtrakten. När hans jaktkamrat går ut för att hämta köttbullar träffas han i bröstet och avlider. Skytten döms för vållande till annans död till villkorlig dom och samhällstjänst i 240 timmar.

Ljungby, december 2010

En 31-årig kvinnlig jägare skjuter en älg utanför Ljungby. Kulan passerar älgens hals och dödar en 71-årig skidåkare.

Jägaren frias i tingsrätten och i hovrätten. Rättens ordförande är skiljaktig i tingsrätten och vill döma henne för vållande till annans död, liksom ett hovrättsråd i hovrätten. Domen är överklagad till Högsta domstol­en. Skidåkarens änka säger:

– Vi trodde på ett högt straff. Sedan blir det ingenting. Det är som att ramla ner i en grop. Känslan är att han får skylla sig själv som kom i vägen när de skulle jaga.

– En kvinna som körde på en annan med kundvagn på Ullared fick böta 7 500 kronor. Sedan kan man skjuta ner en människa utan att böta något, säger änkan.

Kisa, november 2012

Den 60-årige jaktledaren avlider omedelbart när en 40-årig kamrat skjuter honom i huvudet på 100 meters håll under älgjakten söder om Kisa. Först misstänks skytten för vållande till annans död, men efter mindre än en vecka avförs han som misstänkt. Polis och åklagare utreder fortfarande händelsen.