Minst sex döda i tornadokaos i USA

Publicerad 2024-05-26

Texas och Oklahoma är drabbat av extremhetta, golfbolls-stort hagel – och tornados.

En kraftig storm slog i natt till strax norr om Dallas, där en bensinmack rasat samman.

Sex personer rapporteras ha dött i ovädret, däribland barn.

En bensinmack har demolerats av tornadon i Texas.

Under gårdagen skickades flera stormvarningar ut för Texas och Oklahoma, i mellersta USA.

Vädermyndigheten i Fort Worth skrev att ett åskväder som var kapabelt att producera tornados var på väg. Så kallade ”mobile homes” skulle sannolikt förstöras.

”TA SKYDD NU! Flytta er till den lägsta våningen i ett stadigt hus och undvik fönster. Om du är utomhus eller i ett fordon, rör dig till närmsta skydd och skydda dig från flygande bråte”, skriver de.

Det varnas även för hagel i storleken av golfbollar.

Fem uppges ha dött – barn saknas

Under natten, lokal tid, larmades om mycket stor förödelse längs en större väg, där bland annat en bensinmack rasat samman.

Räddningstjänsten i Denton, strax norr om Dallas, uppger att man inlett ett större räddningspådrag vid en småbåtshamn där flera uppges sitta fast.

CNN rapporterar att sex personer dött i ovädret – däribland barn. Därutöver saknas två barn. Fem av personerna dog i Texas och en i Arkansas.

– Dagsljuset är på väg och vi börjar nu verkligen se vilken förödelse som skett, säger Ray Sappington, sheriff i Cooke County, till CNN.

Det värst drabbade området uppges vara knappt en mil i diameter.

– Ett stort antal resurser har anslutit från närliggande countys och hjälpt oss under natten. Men det är mycket utmanande med kraftledningar och träd som fallit. Sök- och räddningsarbetet pågår, säger Ray Sappington, sheriff i Cooke County.

Kaoset sammanfaller med Memorial Day, som äger rum i morgon och som är ett högtidlighållande av de amerikanska soldater som dött i krig.

En campingplats där firare av högtiden samlats har drabbats av tornadon. Det pågår räddningsinsatser för många som sitter fast, skriver fotojournalisten Brian Emfinger på X.

Höga temperaturer

Samtidigt som temperaturerna längre söderut i Texas kan uppgå mot 120 grader Fahrenheit, motsvarande 49 grader Celsius, skriver AP.

Risken för skogsbrand är hög i området, samt i västra Texas, hela New Mexico och delar av Oklahoma, Arizona och Colorado.

”Vi har väldigt torr luft, höga temperaturer och kraftiga vindar som skapar en hög brandrisk över ett stort område. Det kan leda till snabb spridning eller okontrollerbara bränder, säger Zack Taylor, meteorolog på National Weather Service, till SP.

Följ ämnen i artikeln