"Vår politik måste bli tydligare"

Uppdaterad 2018-08-30 | Publicerad 2002-09-20

Moderaterna tar till sig av kritiken och utreder valfiaskot

Muf kräver att politiken förnyas och att att moderpartiet slutar samarbeta med "smygsossarna" i kristdemokraterna, centern och folkpartiet.

Back to Bohman, är parollen.

Och efter moderaternas partistyrelses möte på fredagen svarade moderatledaren Bo Lundgren:

- Vi måste göra vår politik tydligare och samtidigt bygga allianser och skapa regeringsalternativ.

Moderaternas styrelsemöte drog ut på tiden men resulterade egentligen bara i två konkreta men högst väntade beslut:

En extra partistämma kommer att hållas den 8 november klockan 10.30 i Stockholm. Där ska en diskussion föras om moderaternas ”organisatoriska och politiska inriktning” de kommande åren.

En valanalysgrupp kommer ska tillsättas för utreda vad som gick snett i årets valrörelse. I gruppen kommer bland andra Bo Lundgren, Gunilla Carlsson och Chris Heister att ingå.

Den interna kritiken mot moderaternas partiledning har varit svidande efter det förödande valresultatet. Och partiledningen har anklagats för förgubbning och ett antal personer i partitoppen har kallats för bunkermoderater.

Redan i måndags – dagen efter valet – stod det klart att partiledaren Bo Lundgren och samtliga styrelseledamöter kommer att ställa sina platser till förfogande.

Flera toppnamn hoppar av

Hittills har två av de utpekade hoppat av: gruppledaren för riksdagsgruppen, Per Unckel, 54, och partisekreteraren Johnny Magnusson, 49.

Det senare avhoppet har beskrivits som en petning, men så uttryckte Bo Lundgren sig inte under fredagens presskonferens.

- Vi hade en diskussion om de slutsatser vi dragit av de senaste åren och kom fram till att det bästa var att Johnny slutar vid årsskiftet, sa Lundgren.

Pressad tillade han:

- Jag vill inte att det blir som för Bosse Ringholm och riksrevisionsverket. Jag tänker inte säga mer.

"Back to Bohman

Den interna kritiken var varit hårdast från ungdomsförbundets ordförande, Tove Lifvendahl. I en debattartikel i Dagens Nyheter som publicerades på fredagsmorgonen uppmanar hon partieldningen att avbryta samarbetet med kristdemokraterna, centern och folkpartiet – partier som hon beskriver som ”smygsossar”.

Och i det omfattande reformförslag som ungmoderaterna presenterade vid fredagens partistyrelsemöte – under parollen ”Back to Bohman” – skriver de:

”Moderaterna bör därför avblåsa alla ambitioner att i opposition samverka med övriga mer eller mindre socialdemokratiska partier i borgerlig förklädnad.”

Bo Lundgren ser dock ingen motsättning mellan att skapa en egen, tydlig politik och att försöka arbeta fram ett borgerligt regeringsalternativ inför nästa val. Och moderatledaren tror att ett sådant alternativ kan behövas:

- Nu kommer en period där ekonomin inte får några gratisgåvor som under de två första åren av den förra mandatperioden. Socialdemokraterna med sina vallöften får svårt att klara denna mandatperiod, säger han.

Lanserar nya namn

Muf-kritikerna med Tove Lifvendahl i spetsen efterlyser en ökad radikalitet, eftersom de anser att partiet under de senaste valen haft en alltför defensiv taktik.

Muf-ordföranden hävdar vidare att partiet det senaste decenniet tappat greppet om de unga väljarna, att det inte längre är framtidsinriktat och visionärt på samma sätt som det var under 70- och 80-talen. Därför efterlyser man en fullständig utrensning i partiledningen och föreslår en rad nya namn, bland andra Kristina Axén Olin, Mikael Söderlund, Fatima Nur, Hans Wallmark, Gunnar Strömmer, Ulf Kristersson, Henrik von Sydow, Fredrik Reinfeldt och Anna Ibrisagic.

Tove Lifvendahl kommer inte att ställa upp för omval när Muf håller sin stämma i slutet av november.

Fredrik Rundkvist, Mattias Lundell

ANNONS