Gav instruktioner till unga – nu åtalas Foxtrots lokala ledare i Sundsvall

Kommunicerade i chattgruppen ”spräng sundis”

Uppdaterad 2023-07-28 | Publicerad 2023-07-27

Den 21-årige mannen pekas ut som Foxtrotnätverkets lokala huvudman i Sundsvall.

Nu åtalas han som ”hjärnan” tillsammans med 22 andra personer i ett stort gängmål som kopplas till narkotikamarknaden i Sundsvall.

I chattar gav han instruktioner till andra unga personer om att ”japp”, det vill säga skjuta, en person.

Flera våldsdåd inträffade i Sundsvall i december förra året.

Bakgrunden var en konflikt som handlar om narkotikamarknaden i Sundsvall där två kriminella nätverk står i centrum:

Stockholmsbaserade Foxtrotnätverket som leds av Rawa ”Kurdiska räven” Majid och Dalennätverket, där Mikael Tenezos pekas ut som ledare.

Gängledarna. Mikael ”Greken” Tenezos från Dalennätverket (till vänster) och Rawa ”Kurdiska räven” Majid från Foxtrotnätverket.

Startskottet var en skjutning i området Bosvedjan i Sundsvall, där tre personer blev beskjutna, varav en skadades.

Ett omfattande åtal har nu lämnats in, där 23 personer åtalas. En person, en 21-årig huvudman, pekas ut som hjärnan bakom händelserna.

Mannen är misstänkt för ett antal brott, däribland grovt narkotikabrott, stämpling till mord och försök till mord.

Bild från den stora polisräden i Sundsvall i januari i år. Vapen och narkotika togs i beslag och sju personer greps.

Skulle spränga anhörigs bostad

Vid mordförsöket ska 21-åringen enligt åtalet ha gett instruktioner till andra unga män att spränga en bomb.

Den skulle placeras på en balkong till en lägenhet, där en anhörig till en person från den lokala falangen av Dalennätverket bodde. Innan dess hade han gjort sökningar på målsäganden och tagit fram bilder på de aktuella personerna, vars bostad skulle sprängas.

”NN har gett direktiv och instruktioner om brottet och brottsplatsen till medgärningsmännen. Han har deltagit aktivt i chattgruppen ’spräng sundis’. Han har kontrollerat medgärningsmännen och lämnat instruktioner till dessa” står det i åtalet.

Vidare ska 21-åringen ha skaffat tre bomber, med cirka 4,5 kilo sprängämne och med tillbehör som sprängkapslar och fritidsbatterier.

Men sprängningsförsöket mot måltavlan misslyckades två gånger.

Bilbatterier viktig bevisning

Enligt åtalet ska ett tiotal ”utförare” rest från olika delar av landet och åtagit sig att mot ersättning utföra grova våldsbrott för uppdragsgivarens räkning.

Kammaråklagare Henrik Wallin förklarar att det finns en tydlig koppling mellan händelserna i Sundsvall och våldsvågen i Stockholm och pekar på bilbatterier som använts vid några av de sprängningar som inträffat i de båda städerna.

– Det vi har kunnat konstatera är att det har köpts in sammanlagt fem likadana batterier vid ett och samma tillfälle. Tre stycken av de batterierna har hamnat här i Sundsvall i vår utredning. Två batterier från inköpet har använts av Foxtrotsidan mot Dalen-mål i Stockholm och tre stycken batterier har använts i Sundsvall i de sprängningsförsök som har gjorts.

Åklagare Karin Everitt, lokalpolisområdeschef Josef Wiklund och Veronica Andersson, chef för utredningsenheten på Polisen Västernorrland, under en pressträff efter det stora tillslaget i Sundsvall i januari. Arkivbild.

Chattade om att skjuta

Henrik Wallin pekar också på några saker i bevisningen som varit avgörande: teknisk bevisning där man har kunnat knyta exempelvis misstänkta till narkotika, vapen och bomber.

En annan viktig del av bevisningen har varit gripanden och telefonchattar.

– Där pratar man om vad man vill göra och resonerar kring hur det ska göras, vilka som ska göra det och mer på detaljnivå, säger Henrik Wallin.

I chattarna skriver ”hjärnan” att han dödar sina fiender och att ”

de kommer med 1 kalle o 1 tabbe o går inSlang för att gå de ska gå in beväpnade med ett autmatvapen av typen Kalashnikov och pistol.”, står det i åtalet.

Vidare framgår det att ”hjärnan” chattat om ”japp” – det vill säga om att skjuta ihjäl någon.

I en annan chattgrupp där ”hjärnan” deltog chattades det om att ”goa” en person.

Polisen slog till simultant mot flera adresser i Sundsvall under den stora räden i vintras.

Huvudmannen pekas ut som drivande i de aktuella brotten.

– Vi påstår att han har varit drivande när det gäller de här brotten som han nu har åtalats för. Personen var tidigare associerad till en lokal gren av Dalennätverket och var inblandad i nätverkets narkotikahandel i staden, säger Henrik Wallin och fortsätter:

– Sedan har det hänt någonting, det har skurit sig mellan den här huvudmannen och de lokala Dalenmedlemmarna. Vår bild är att huvudmannen med hjälp av Foxtrotsidan har ambitionen att ta över narkotikahandeln i Sundsvall. De här våldsdåden är ett sätt och de är riktade mot Dalennätverket.

Henrik Wallin menar att flera mord genom skjutvapenvåld kunde avbrytas efter att polisen gjort ett stort tillslag i januari.

Advokaten Martin Larsson försvarar 21-åringen.

– Han förnekar samtliga gärningar som åtalet avser, säger han.

Beri Zangana