Uppgifter: Torpedernas drag i våldsvågen – utger sig vara polis

Uppgifter: Skjutningar genom dörrar i Handen och Lidingö har samband

Publicerad 2023-09-19

På bara två dagar har det vid minst tre tillfällen skjutits urskillningslöst in genom dörrar i Stockholm.

Vittnen har berättat hur torpederna bankat på dörren och skrikit att de kom från polisen – innan skottlossning börjat.

Enligt Aftonbladets uppgifter misstänker polisen att skjutningar genom dörrar i Handen och Lidingö har samband.

Våld fortsätter att föda våld i Stockholms gängkriminella miljöer.

I skjutningen genom en lägenhetsdörr på Lidingö under natten mot tisdag utreder polisen koppling till en skjutning i Jordbro i förra veckan, enligt Aftonbladets uppgifter.

Undersöker samband

Två tonåringar från Lidingö greps misstänka för skjutningen i Jordbro, varav en av dem är skriven på adressen som besköts på Lidingö, uppger en källa.

– Jag kan inte bekräfta att det finns ett samband mellan händelserna, men vi undersöker det, som vi alltid gör, säger Anna Westberg, presstalesperson vid polisen i Stockholm.

Vid skjutningen i Handen natten mot tisdagen har vittnen berättat att de hört torpederna vid lägenheten, enligt Aftonbladets uppgiftslämnare.

Vittnena ska ha berättat hur man hört någon banka på dörren och skrika ”polis”. Därefter ska man ha skjutit genom dörren.

Enligt Aftonbladets uppgifter är en person med kopplingar till ett kriminellt nätverk skriven på adressen, och uppgifter gör gällande att så mycket som ett 20-tal skott ska ha avlossats.

En anhörig till de boende i lägenheten ska enligt Aftonbladets uppgifter snart vara målsägande i ett mål kopplat till Zeronätverket, om ett avvärjt mordkommando.

Ingen person ska ha skadats vid någon av de tre skjutningar som skett i Stockholmsområdet sedan natten mot måndag.

Regioner hjälps åt

Enligt Anna Westberg vid Stockholmspolisen är man hårt ansträngd av den senaste tidens våldsbrott.

– Hela regionen är inblandad och vi får förstärkning från andra regioner. Men det är väldigt ansträngt och olika polisområden får turas om att rycka in.