Två av Aftonbladets fotografer vinner ”Årets bild”

Uppdaterad 2024-03-15 | Publicerad 2024-03-14

Aftonbladets prisade fotografer Magnus Wennman och Andreas Bardell.

Aftonbladets fotografer Andreas Bardell och Magnus Wennman vinner varsin kategori i tävlingen ”Årets bild”.

– Det känns jättekul, framför allt att det inte var en klassisk sportbild som vann, utan en mer bakom kulisserna-bild, säger Andreas Bardell.

Under torsdagskvällen avgjordes ”Årets bild 2023”, det finaste priset för bildjournalistik i Sverige.

Aftonbladets fotografer Andreas Bardell och Magnus Wennman vinner i kategorin, ”Årets Sportbild” respektive ”Vardagslivsreportage utrikes”.

”En ära”

– Det känns jätteroligt, en ära. Det är en tävling med lång tradition och det känns alltid fint att få ett sådant pris, säger Magnus Wennman.

Wennman vann med bilderna från granskningen om dumpade kläder i Västafrika. På bilderna syns hur västvärldens ”återvinning” av kläder ligger överallt utmed kusten och hur mycket det förstör för människors liv.

Andreas Bardells vinnarbild från omklädningsrummet på Enebybergs IP.

– Det som var spännande med reportaget var att vi inte visste hur det skulle bli när vi startade. Vi fäste ”air tags” på ett gäng kläder som vi la i H&M:s returtjänst. Det var först långt senare när vi upptäckt att det dykt upp plagg i Afrika och fick åka ner och se de enorma klädbergen som förstör hela städer och stränder, som vi fattade hur stort det här skulle bli, fortsätter Magnus Wennman.

I reportaget fotade Wennman också Yvette Tetteh, som simmade genom hela Ghana, 45 mil från norr till söder, för att sätta fokus på problemen som uppstår med dumpning av textilier.

Delas ut sedan 1942

”Årets Bild” delas ut sedan 1942, med syftet att främja fotografernas goda yrkesprestationer.

Prisutdelningen hölls på en gala på Nalen i Stockholm.

– Jag är jätteglad att Aftonbladets duktiga fotografer och vår fina bildjournalistik uppmärksammas på det här sättet, säger Aftonbladets bildchef Mats Strand.

Andreas Bardell vinner för bilden han tog i ett omklädningsrum i klubbstugan på Enebybergs IP, där Svenska fotbollförbundet gjorde forskning på vilken spelform som är mest gynnsam för utvecklingen av Sveriges 14-åringar.

Undersökningen blev till en debatt

Undersökningen blev till en debatt och sedan en revolt där barnlag lämnat seriefotboll i Sverige.

– Det var roligt att få visa att det är mycket som försiggår i bakgrunden i sporten, bakom alla känslor och matchmoment, säger Andreas Bardell.

– Jag hade en känsla innan att om allt klaffade kunde det bli riktigt bra. Jag är otroligt stolt och hedrad, säger Andreas Bardell.

Följ ämnen i artikeln