Flera av Aftonbladets fotografer nominerade i ”Årets Bild”

Publicerad 2024-03-06

Trettonårige Laha Varivahtse är ett av de många barnen som jobbar för att få fram mineralet glimmer, som sedan används för elbilars batterier. Utan handskar eller hjälm, klädd i en tröja som rivits sönder mot bergsväggarna, beger han sig ner i det trånga gruvhålet.

Fyra fotografer från Aftonbladet är nominerade till ”Årets bild 2023” i ett flertal kategorier.

– Jag är såklart glad och stolt över våra fotografer. Jag tycker att alla håller en hög kvalité och är glad att de uppmärksammas, säger Mats Strand, Aftonbladets bildchef.

Fotograferna är nominerade i fyra olika klasser och vinnarna presenteras den 14 mars på en gala i Stockholm. Aftonbladets Magnus Wennman har fått tre nomineringar. Två av dessa har han fått i kategorin ”Vardagslivsreportage utrikes”. En av dem handlar om hur elbilsproduktionen är beroende av barnarbete i Afrika

– Jag minns särskilt känslan av att klättra ner i de smala tunnlarna. Det var så otroligt klaustrofobiskt, man var tvungen att åla sig fram på magen, säger Magnus Wennman. 

Yvette Tetteh, 30, har simmat genom hela Ghana för att sätta fokus på de enorma problemen med textildumpning.

”Årets Bild” delas ut sedan 1942 för att främja fotografernas goda yrkesprestationer. Magnus Wennman är även nominerad för sina foton på Yvette Tetteh som simmade 45 mil för att uppmärksamma problemen med ”fast fashion”. Han är även nominerad till ”Årets Fotograf”.

Klimatflyktingarna i Ghana har tvingats bort från sina hem när regnen slutade falla. Här dumpas miljontals plagg, en gång inlämnade för återvinning på andra sidan jorden, av människor som trodde de gjorde något gott.

Andreas Bardell är nominerad för ”Årets Sportbild”.

– Jag är superstolt över nomineringen! Otroligt glad att det blev en sportbild, då jag inte gör lika mycket sport längre, säger han.

Bilden han är nominerad för är tagen i klubbstugan vid Enebybergs IP. Där gjorde SvFF forskning om vilken spelform som är bäst lämpad för landets 14-åringar. 

– När jag kom in i omklädningsrummet tänkte jag direkt att det blir en bra bild, om allt klaffar. Vilket det gjorde! 

I ett omklädningsrum på Enebybergs IP vägs och mäts de 13-åriga fotbollsspelarna. Bakgrunden är en diskussion om vilken spelform som egentligen är mest gynnsam för deras utveckling – en diskussion som blivit en debatt och nu även en revolt där barnlag lämnar svensk seriefotboll för att spela regelvidriga matcher i hemlighet eller i utlandet.

Pontus Orre är nominerad i kategorin ”TV Sport” för sitt reportage om hur en outtröttlig skeletonentusiast, tillika förbundskapten, försöker få fram nästa generation skeletonproffs. Reportaget gjorde han ihop med Aftonbladets reporter Patrik Brenning.

– Bortom alla de stora idrottsevenemang finns små historier om engagerade människor som älskar sin sport. Tänk hur fint det är att människor släpper in oss journalister så tätt in på livet, säger han.

Nominerad i ”TV-Sport”. 17-åriga Mira Österlund har aldrig tidigare legat på en skeleton-kälke. Nu puttas hon ut med huvudet före i banan där hastigheterna når över 100 kilometer i timmen.

Niclas Hammarström är frilansfotograf och jobbar mycket åt Aftonbladet. I år är han nominerad i kategorin ”Vardagslivsreportage utrikes” för sina foton på gängmiljön i Los Angeles, USA.

– Repet jag gjorde för Le Figaro var intressant att göra. Jag fick träffa många trasiga, vilsna själar med stort hjärta och vilja att göra gott, säger han.

En gängmedlem tillhörande MS13, i området där hans gäng regerar. Liksom i övriga länder utnyttjar gängen de unga och svaga som lockas in i gängen med löften om snabba pengar, adrenalin och kärlek.

Följ ämnen i artikeln