Källor: Dubbelsmällar för Sara Skyttedal – hon ska ersätta

Uppdaterad 2023-05-26 | Publicerad 2023-05-25

Här är första kallduschen för Sara Skyttedal: David Lega krossade henne i antal nomineringar inför partiets EU-provval.

Kalldusch nummer två: Partiet har hittat en ny parhäst till Lega i påläggskalven Ella Kardemark, uppger flera partikällor.

– Jag kandiderar inte mot någon, utan för vårt parti, säger Kardemark, kommunalråd i Halmstad.

Under torsdagen inleds provvalet där KD:s medlemmar får säga sitt och rösta på vilka man helst ser blir partiets kandidater inför nästa års Europaparlamentsval.

Provvalet pågår fram till 25 juni, och har föregåtts av en nomineringsprocess där medlemmarna har fått nominera sina favoritkandidater.

Där krossade sittande EU-parlamentarikern David Lega sin parlamentskollega Sara Skyttedal, enligt Aftonbladets uppgifter.

Lega ska ha fått ett hundratal fler nomineringar än Skyttedal, som varit mycket omdiskuterad i partiet sedan sina många cannabisutspel som stulit rubrikerna.

– Jag har inte hört några officiella siffror, men det är kul om det har gått bra. Jag är jätteglad och stolt över att ha blivit nominerad, säger David Lega själv.

David Lega.

Lyfts av ledningen

Aftonbladet har tidigare rapporterat om ett utbrett och öppet missnöje bland lokalpolitiker där Skyttedals utspel beskrivits som ”en försvårande omständighet”.

Flera av varandra oberoende källor uppger för Aftonbladet att man nu hittat en kandidat man hoppas kunna spela mot Sara Skyttedal – kommunalrådet i Halmstad Ella Kardemark, 39.

Ella Kardemark sitter i Kristdemokraternas partistyrelse och har en liknande politisk profil som Skyttedal. De båda uppges i regel rösta åt högersidan när det finns en sådan skiljelinje internt, precis som Skyttedal.

Enligt Aftonbladets uppgifter ska hon ha pushats på av partiledningen och uppmanats att ställa upp och kandidera.

– Jag har blivit kontaktad efter att tydligen ha blivit nominerad och funderat fram och tillbaka. Jag har varit kommunalråd i Halmstad sedan 2019 och tycker det har varit ett otroligt givande uppdrag, och tror att jag har mycket att bidra med av det lokala perspektivet, säger Ella Kardemark.

Hon vill inte se sig själv som ett alternativ till Sara Skyttedal, utan menar att alla som kandiderar för partiet har hennes fulla stöd.

Sara Skyttedal.

Vill hedra processen

Provvalet kommer att ligga till grund för listan som nomineringskommittéen lägger fram inför höstens partifullmäktig. Där kommer ombud sedan rösta fram vilka kandidater som kommer slutligen toppar EU-listan inför valet 2024.

Mycket talar redan nu för att Kristdemokraterna får svårt att behålla båda sina platser i Europaparlamentet då man under lång tid gått kräftgång i opinionen. I senaste undersökningen från Aftonbladet/Demoskop nådde man precis 4 procents väljarstöd, långt ifrån de 8,6 procent man hade i senaste EU-valet 2019.

Vilken kandidat som toppar listan kan därför vara direkt avgörande för vem partiet skickar för en ny mandatperiod till Bryssel, såtillvida man ens når upp i de 5 procent av rösterna som krävs för ett mandat.

Sara Skyttedal är trots allt den i partiet som fått näst flest nomineringar, enligt Aftonbladets uppgifter, och kandiderar även om i provvalet.

”Sara Skyttedal hälsar att hon vill vill låta medlemmarna i lugn och ro få genomföra provvalet, och att hon vill hedra den processen genom att avstå från olika typer av spekulationer i media”, skriver hennes presskontakt Dag Elfström i ett meddelande.

Victor Stenquist

Följ ämnen i artikeln