Skansen-Jonas bakslag: Får inte ha kvar lemurerna

Publicerad 2024-04-08

I 20 år Jonas Wahlströms lemurer bott på gården på Lisö.

Men nu sätter Länsstyrelsen stopp – och kräver att de ska vara borta inom två månader.

– Det är så märkligt, säger han.

Länsstyrelsen har utfärdat ett föreläggande mot Skansenprofilen Jonas Wahlström och meddelat att ringsvanslemurerna som bor på gården på Lisö utanför Nynäshamn ska vara borta inom två månader.

Anledningen är att djuren inte visas offentligt, som på en djurpark, och att det inte heller avlas tillräckligt på gården, enligt länsstyrelsen.

Jonas Wahlström håller inte med.

– Jag är så förvånad över den här utvecklingen. I mer än 20 år har jag haft lemurer på mitt ställe nere på Södertörn. Det har besiktigats av jordbruksverket, naturvårdsverket och länsstyrelsen flera gånger utan några som helst anmärkningar, säger han och fortsätter:

– Att alla djur måste förevisas, det är helt gripet ur luften. Jordbruksverket har inte det kravet. Det andra de kör med, att avelsfamiljen inte går särskilt bra. Alltså, myndigheterna kan inte lägga sig i om en avelsverksamhet är mer eller mindre framgångsrik.

”De är skiträdda”

Wahlström tror att länsstyrelsens nya bud beror på en granskning som Dagens Nyheter gjorde i fjol.

– De (länsstyrelsen) är skiträdda för Dagens Nyheter. DN skrev att länsstyrelsen sett mellan fingrarna på de lemurer som bott på Sjöhagen sedan 20 år tillbaka och det fick då länsstyrelsen att reagera, säger han.

Wahlström med en lemur på Skansen.

I sitt beslut konstaterar länsstyrelsen också att det saknas stängsel och viltskydd för lemurerna på anläggningen på Lisö. Något som Jonas Wahström vänder sig emot:

– Det hävdar att det måste vara rymningssäkert och det är det ju inte för mina lemurer går fria på 150 000 kvadratmeter. och de håller sig inom ungefär 30 000 kvadratmeter. Det har de gjort i 20 år. De rymmer alltså inte, säger han och fortsätter:

– Och sedan ska det vara rovdjurssäkert enligt lagarna. Men på Lisö har vi inte haft en enda rovdjursattack, vilket mina djurvårdare kan intyga.

Jonas Wahlström med sina lemurer på gården på Lisö.

Kan skeppas till Sydafrika

Men måste man inte förhålla sig till de reglerna även om det inte hänt något under de här 20 åren?

– Jo, men de tillåter andra djurparker att ha djur som inte är farliga helt lösa. Det är inte bara jag som haft tillstånd att ha dem lösa under 20 års tid.

Jonas Wahlström säger att han inte har möjlighet att flytta lemurerna från gården just nu i och med att ett par av dem är dräktiga. Men inom sinom tid tror han att hela familjen kommer att skeppas till Sydafrika.

– Jag är faktiskt 70 år i dag och har också mina begränsningar. Jag inser att jag inte kommer att kunna ha kvar den här egendomen nere på Lisö i alla år.

Jonas Wahlström.