Snart kan rean på id-kort vara över

TT

Publicerad 2022-09-02

Priset på nationella id-kort sänktes i våras när väntetiderna för pass var mycket länga. Här ser personer köa för tillfälliga pass vid passpolisen på Arlanda i juni. Arkivbild.

Priset på nationella id-kort kan från och med årsskiftet vara tillbaka på den ursprungliga nivån 400 kronor. Det rabatterade priset som infördes i våras för att stävja passkaoset bedöms ha spelat ut sin roll.

Polismyndigheten har hemställt hos regeringen om att ansökningsavgiften för ett nationellt id-kort från och med den 1 januari 2023 ska återgå till de 400 kronor som gällde tidigare, skriver myndigheten i ett pressmeddelande.

Den 10 maj i år sänktes avgiften för ansökan om nationellt id-kort tillfälligt till 100 kronor. Regeringen fattade beslut om prissänkningen som Polismyndigheten tog initiativ till för att få fler att välja id-kortet som resehandling när väntetiderna för att få ett pass var som värst.

Nationellt id-kort fungerar lika bra som pass i alla EU- och Schengen-länder och kan levereras inom en vecka från ansökan.

Polismyndigheten bedömer att prissänkningen fick önskad effekt i och med att ansökningarna om id-kort ökade påtagligt och därmed minskade trycket på pass.

”Eftersom leveranstiderna för pass sannolikt kommer att återgå till det normala senare under 2022, bedömer Polis­myndigheten inom den nationella särskilda händelsen för pass att den tillfälliga sänkningen av avgiften för ansökan om nationellt id-kort bör upphöra att gälla från och med 1 januari 2023”, skriver Polismyndigheten.

Följ ämnen i artikeln