Häktade männen i Farstaskjutningen tidigare dömda för brott

Publicerad 2023-06-19

Två 19-åriga män är fortsatt häktade efter skjutningen i Farsta.

Båda har varit kända av polisen och de har tidigare dömts för brott.

Samtidigt sitter över 400 personer häktade för brott kopplat till våldsvågen.

15-årige Elias och 43-årige fotografen Tesfamichal Beraki föll båda offer för dödsskjutningen i Farsta centrum, södra Stockholm.

Elias var på väg till ett tivoli några tunnelbanestationer bort när han träffades av skotten strax efter klockan 18 på lördagskvällen.

Tesfamichal Beraki var på väg hem när han korsade Farsta centrum. För att hinna med sitt tåg skyndade han på sina steg – men kom aldrig fram.

Där skadades ytterligare två personer när 21 skott avlossades.

Två 19-åriga män greps knappt en timme efter skjutningen i samband med en massiv polisjakt på E4:an, mycket tack vare vittnesuppgifter från allmänheten.

De greps och sitter numera häktade för mord och mordförsök bland annat.

Två dog i masskjutningen i Farsta centrum.

Tidigare dömda nekar till brott

Männen har varit kända av polisen sedan tidigare men inte för den här typen av brottslighet, har polisen tidigare berättat.

Båda misstänkta har varit inblandade i kriminalitet tidigare och samma vecka som skjutningen i Farsta inträffade åtalades en av 19-åringarna för ringa narkotikabrott.

Han är hemmahörande i Södertälje och som 16-åring dömdes han för rån, rånförsök och övergrepp i rättssak tillsammans med en annan person. Den personen har pekats ut medlem i Södertäljenätverket.

19-åringen har nekat till brott, uppger hans försvarsadvokat Mark Safaryan.

– Vi har överklagat häktningsbeslutet och sedan har vi respekt för att den här utredningen kommer vara tämligen krävande. Min klient förnekar brott, mer än så vill jag inte kommentera med hänsyn till den pågående förundersökningen, säger han.

Den andre 19-åringen har nekat till brott, uppger hans advokat. Han har tidigare dömts för ringa narkotikabrott.

Aftonbladet har varit i kontakt med åklagaren som inte vill lämna några kommentarer om utredningen.

Någon motivbild till skjutningen är ännu inte känd.

Blommor och ljus för Tesfamichal Beraki som dog i skjutningen.

Minnesceremoni för offer

Dagen efter skjutningen i Farsta hölls en minnesceremoni för 15-årige Elias.

– Han var världens finaste. Han älskade sina kompisar, älskade familjen, älskade att gå att träna, sa kusinen Houda Abbas i samband med minnesceremonin.

Även för Tesfamichal Beraki hölls en minnesstund och i samband med den berättade hans bror att Beraki hade bott i Eskilstuna under de senaste åren.

– Han var en drivkraft för Eskilstunakyrkan. Det var en stor del av hans liv. Det går mycket rykten efter det som har hänt, men han hade ingen koppling till kriminalitet, sa brodern.

15-åringar hämtas från fotbollsträning

Stockholm har sedan juldagen 2022 drabbats av en våldsvåg som dragits över huvudstaden och just nu sitter 440 personer häktade i ett 40-tal ärenden i region Stockohlm.

Samtidigt berättar polisen att de ser ”oroväckande många unga personer” som begår brott.

– Vi ser 11-åringar som fått mobiler från narkotikaförsäljare. 15-åringar hämtas från fotbollsträningar för att skjuta någon. Vi ser 14-åringar med automatkarbiner de knappt orkar bära, sa Erik Widstrand biträdande regionpolischef i samband med en pressträff.

Just nu bedriver polisen särskilda operationer och satsningar på både regional och nationell nivå i kampen mot den omfattande våldsvågen.

Bland annat har de sett ett nytt mönster – föräldrar som hör av sig för att de är oroliga för sina barn.

– Vi ser att föräldrar hör av sig till oss när de ser avvikande beteenden. Man kommer hem med en ny jacka som föräldrarna inte har råd med, då hör man av sig till oss. De hör av sig till oss om barnet umgås i fel kretsar och inte lyssnar på föräldrarna eller rymmer, sa Erik Widstrand.

En timme efter skjutningen greps de båda misstänkta efter en biljakt på E4.

Följ ämnen i artikeln