Tesfamichal, 43, dog i skjutningen i Farsta

Publicerad 2023-06-14

Två personer dog i skjutningen i Farsta i lördags.

En av dem var 43-åriga fotografen Tesfamichal Beraki.

– Jag saknar ord för att beskriva sorgen, säger hans bror.

Tesfamichal Beraki, 43, var på väg hem när han korsade torget i Farsta centrum i södra Stockholm på lördagskvällen. För att hinna med sitt tåg skyndade han på sina steg.

Men Tesfamichal Beraki kom aldrig fram. För plötsligt ekade ljudet av skottsalvor mellan husväggarna.

Totalt fyra personer träffades av de 21 skotten från det militära automatvapnet. Tesfamichal Beraki var en av dem.

Ett dygn senare fick familjen beskedet att han hade dött av sina skador.

På onsdagen står frukt- och grönsaksstånd uppställda på Farsta torg. Handlarna ropar ut sina priser, förbipasserande på väg hem från sina jobb stannar till i den tryckande hettan och vardagen pågår.

På många sätt ser det ut som en vanlig kväll.

Tesfamichal Beraki.

Men utanför tunnelbanans ingång står ett stort antal personer samlade. En del står tysta, med knutna händer. Andra gråter och håller om varandra.

På marken, bredvid en tavla med ett foto, ligger tända ljus, blommor och ett vitt A4-blad med svart text.

”Tesfit var på väg hem efter att ha fotograferat en familj”, står det.

Familjen ordnar minnesstund

Tesfamichal Berakis familj berättar att de har rest till Sverige och Farsta för att hålla i en minnesstund för Tesfamichal Beraki. Hans bror säger att han saknar ord för att beskriva sorgen.

– Det är väldigt tragiskt. Han var bara 43 år. Att han blev skjuten mitt på gatan är hemskt.

Familjen berättar att Tesfamichal Beraki har bott i Eskilstuna under de senaste åren. Där tillbringade han en stor del av sin tid i kyrkan, där han var väldigt aktiv.

– Han var en drivkraft för Eskilstunakyrkan. Det var en stor del av hans liv. Det går mycket rykten efter det som har hänt, men han hade ingen koppling till kriminalitet, säger brodern.

Skulle hem från en babyshower

Under lördagen hade han varit på sina vänners babyshower för att fotografera. De frågade om han även ville stanna på middag, men Tesfamichal Beraki hade bråttom hem.

– Han var en väldigt lugn, sansad och kyrklig person. En person som älskade det lugna livet, en väldigt fin kille. Han var på fel plats vid fel tillfälle, säger en vän.

Folk har samlats i Farsta centrum för en minnesstund för Tesfamichal Beraki.

Bara några meter från Tesfamichal Berakis minnesplats täcks marken av fler blommor, och fler ljus, för att hedra minnet av 15-åriga Elias – skjutningens andra dödsoffer.

– Det här har inte bara drabbat min bror, det här drabbar många unga. Om jag bara säger åt dig att skriva om min bror, då är det inte rättvist. För om jag vänder mig om här ser jag en 15-åring som har dött, säger brodern.

Två häktade

På tisdagen häktades två 19-åringar misstänkta för masskjutningen.

Männen är tidigare kända av polisen, men inte för den här typen av brottslighet. Polisen har tidigare sagt att man känner sig säkra på att de tagit rätt personer.

– Vi har goda vittnesuppgifter och känner oss säkra på att vi har rätt personer. Men vi utesluter inte att det kan finnas fler inblandade i kulisserna, säger han.

Vem de skulle skjuta och varför är fortfarande oklart.

– Än så länge är motivbilden grumlig, har Max Åkervall, polismästare i Stockholm, tidigare sagt.

Statsminister Ulf Kristersson på plats vid minnesstunden.

Följ ämnen i artikeln