Polisen om masskjutningen: Motivbilden är grumlig

Använde militärt automatvapen

Uppdaterad 2023-06-12 | Publicerad 2023-06-11

Polisen känner sig säker på att de två personer som greps i går kväll är de som ligger bakom masskjutningen i Farsta centrum.

Men vem de skulle skjuta och varför är fortfarande oklart.

– Än så länge är motivbilden grumlig, säger Max Åkervall, polismästare i Stockholm.

En 15-åring är död och tre personer vårdas på sjukhus med allvarliga skador efter masskjutningen i Farsta centrum i går kväll.

Under söndagseftermiddagen höll Max Åkerwall, polismästare i Stockholm en pressträff utanför tunnelbaneuppgången vid Farsta torg.

På samma plats där de dramatiska scenerna utspelade sig för mindre än ett dygn sedan.

Enligt polisen anlände skyttarna i en rödorange BMW kort innan skjutningen.

– Det förefaller som att man har anlänt till platsen väldigt tätt inpå skjutningen. En person har gått ut och öppnat eld mot tunnelbaneentrén och uppgången, säger Max Åkerwall under pressträffen.

Vittnen beskriver hur de kastade sig ner på marken för att söka skydd från skytten. Enligt polisen avlossades ett stort antal skott.

– Det är ju ett militärt automatvapen som har använts, och det är ett stort antal skott som har avlossats på platsen. Därmed en stor risk för allmänhet och olika personer att hamna i den formen utav eldgivning, säger Max Åkerwall.

Utesluter inte fler inblandade

Två män i 20-årsåldern greps senare under kvällen i samband med en massiv polisjakt på E4. De sitter nu anhållna misstänkta för mord.

Männen är väl kända av polisen sedan tidigare, men inte för den här typen av brottslighet, enligt Åkerwall. Han bedömer att männen kommer att häktas inom en snar framtid.

– Vi har god vittnesuppgifter och känner oss säkra på att vi har rätt personer. Men vi utesluter inte att det kan finnas fler inblandade, säger han.

Om 15-åringen som sköts till döds var måltavla är för tidigt att säga, enligt Åkerwall.

– Än så länge är motivbilden grumlig.

Polisen har ett stort antal vittnen till skjutningen. De är särskilt intresserade av iakttagelser av den rödorangea BMW som de misstänkta gärningsmännen färdats i.

– Har man sett den på väg innan skjutningen är det extra intressant för oss, säger Max Åkerwall.

Max Åkerwall.

Det har varit våldsamma dygn i Stockholm. Sju personer har skjutits. I fredags sköts en man i Jordbro och två män i Solna, och igår fyra personer i Farsta. Polisen tittar nu på om gårdagens skjutning kan ha koppling till tidigare skjutningar.

– Det finns allt som oftast kopplingar till tidigare händelser, säger han.

Han säger att det finns ett tiotal pågående gängkonflikter i Stockholm.

Oron är stor efter den senaste skjutningen, något som Max Åkerwall har förståelse för.

– Ja, det finns en anledning att vara det, men vi vill ändå att man lever sitt liv som vanligt.

Samtidigt uppmanar han människor att vara mer vaksamma på sin omgivning.

– Man kan ha lite mer uppmärksamhet i sin närmiljö på avvikande beteenden, fordon man inte känner igen eller personer som går omkring planlöst och kanske rekognoserar.

Följ ämnen i artikeln