Nya oväder på väg in över Sverige: ”Ligger och snurrar”

Publicerad 2023-12-27

Passa på att njuta av en stunds vintersol.

I morgon blir det ruskväder igen.

– Nya lågtryck närmar sig. De ligger och snurrar och fördjupar sig, säger Therese Fougman, meteorolog på SMHI.

Stormen Pia är förbi. Men nu börjar ett nytt ruskigt väder närma sig Sverige.

Onsdagen bjuder på sol i stora delar av Sverige, förutom i fjällkedjan där det blir snö och kraftiga vindbyar under dagen.

Samtidigt rör sig ett lågtryck in mot västkusten.

– Det befinner sig just nu över Storbritannien och det är den nederbörden som kommer till oss, säger Therese Fougman, meteorolog på SMHI.

Britterna har döpt ovädret till stormen Gerrit. Onsdagen, dagen efter annandagen, är en stor resdag i Storbritannien när julfirare ska resa hemåt. Det meteorologiska institutet Met Office har utfärdat flera varningar för snö, regn och vind och tusentals hushåll är strömlösa under onsdagsmorgonen.

Gula varningar för snö och vind

Therese Fougman, meteorolog på SMHI.

Ovädret sveper in över Sverige sent onsdag kväll och natten mot torsdag. SMHI har utfärdat en gul varning för vind i kombination med snöfall från Strömstad ned till Laholm.

– Det kommer nog vara minusgrader och snö när det drar in och det är kraftigt snöfall på en del håll och det kommer blåsa ordentligt. Det är risk för snödrev och noll sikt på sina håll, säger hon.

Under morgonen gör mild luft att snöfallet övergår till regn.

– Det gäller större delen av Götaland när plusgraderna slår igenom och det blir blött. Det kommer regna av och till under stora delar av morgondagen, säger hon.

I sydvästra Svealand, delar av östra Svealand och och nordostliga Götaland gäller en gul snövarning från tidig torsdagsmorgon till eftermiddag.

– Där kommer det störst mängd. Sedan kommer det snöa över resten av Svealand och södra Norrland, men inte i samma mängder och inte lika blåsigt. Vi har inga varningar där just nu men det kan komma att uppdateras, säger hon.

Under fredagen fortsätter det milda vädret i söder och med regnskurar som passerar.

– Snön passerar vidare till Norrland på fredag men kommer mattas av och det blir lättare snöfall i Svealand och i norr. Götaland får fortsatt plusgrader och regn, säger Therese Fougman.

Snöslask att vänta när regnet drar in över landet.

Osäker väderprognos för nyårsafton

På lördag fortsätter lågtrycken att cirkulera runt varandra.

– Den milda luften ligger kvar även om kallare luft söker sig söderut och snöfallet intensifieras. Lågtrycken ligger och snurrar och fördjupar sig av och till så det är fortsatt lågtrycksbetonat i hela landet.

Och den stora nyårsfrågan; blir det molnigt eller klart väder när fyrverkerierna ska skådas? Det återstår att se.

– Prognoserna har varit osäkra i början av veckan så jag vågar inte säga något. Som det ser ut nu verkar det bli lågtrycksdominerat. Men var de kommer hamna är för tidigt att säga. Det är lite olika bud, så man får ge sig till tåls med besked tills vi får en tydligare prognos här i dagarna, säger hon.

Följ ämnen i artikeln