Ingunn är här: Orkanvindar i norra Sverige

Publicerad 2024-02-01

Ovädret Ingunn har stormat i Norge.

Nu har hon kommit till Sverige – och slagit svenskt vindrekord.

Ovädret Ingunn har dragit över Norge under dagen. Nu har hon kommit till Sverige.

Ett nytt svenskt vindrekord kunde slås under eftermiddagen. I Stekenjokk, Dorotea, uppmättes en medelvind på 51,8 meter per sekund. Hastigheten motsvarar en hastighet på cirka 185 kilometer i timmen.

– Våra observationsmeteorologer har kollat på värdet och det är godkänt, säger Viktor Bergman, meteorolog på SMHI till Västerbotten-Kuriren.

Det tidigare rekordet är från 2017 på 47,8 sekundmeter i medelvind. Även det från Stekenjokk.

På kvällen har vinden avtagit något. 40 sekundmeter i byvind i Stora Sjöfallet, enligt SMHI.

Tusentals utan el och stängda skolor

I Kiruna har skolor fått stänga, rapporterar NSD. Och räddningstjänsten har varit ute och informerat på byggarbetsplatserna där det finns många lösa föremål.

– Vi har bett våra verksamheter se över hur de kan lösa sina situationer. Skolbarnen går hem nu klockan 12 för att inte riskera att någon blir kvar på skolan över natten, säger Susanne Hägglund tf kommundirektör till tidningen.

Flygtrafiken har också drabbats. Efter lunchtid fick ett flygplan på väg mot Kiruna från Stockholm vända precis innan landning på grund av stormvindarna.

– Det var omöjligt att landa. Det är för besvärligt väder för att landa helt enkelt, säger Sas presschef Irena Busic.

I Skellefteå har tusentals kunder varit utan el under eftermiddagen efter att stormfallna träd dragit ned elledningar. Skellefteå Kraft fick gå upp i förstärkt läge med extra personal för att hantera driftstörningarna. 

Vid 18.30 hade antalet drabbade kunder sänkts till strax under 800.

SMHI varnar

SMHI har utfärdat röda och orangea vindvarningar i delar av norra Sverige.

I västliga Norrbottens län har röda varningar utfärdats. Orkanvindar på 30-35 sekundmeter kan uppstå och kraftigt påverka trafiken och eltillförseln. Varningen innebär också risk för skador på byggnader och att föremål kan flyga runt.

Under kvällen förlängdes den röda varningen och gäller till klockan 20.

Den orangea varningen gäller även den till klockan 19 och ligger som ett täcke över nordvästra Norrbotten, samt norra Jämtland och södra Lappland. Där kan vindar dra upp mot 27 sekundmeter och riskerar att påverka trafik med inställda avgångar och begränsad framkomlighet på vägarna på grund av fallna träd.

Hundratal sitter fast

På STF:s turiststation i Abisko sitter ett hundratal gäster fast i ovädret, rapporterar TT.

– Vi stannar inomhus så gästerna kommer varken härifrån eller kommer hit. I princip går det inte att gå några längre sträckor, saker blåser runt i luften som gör att det är farligt, säger Paula Vendel till nyhetsbyrån.

SMHI:s röda varningar gäller i området. Värst har det blåst 47 sekundmeter uppe på fjället, säger Vendel.

Man har förberett sig inför ovädret och har bland annat skruvat av stolar i liften.

– Tills dess är det bara att hålla sig inne. Än så länge har vi el och det fungerar hyfsat bra vilket är skönt. Det är inte heller någon extrem kyla utan sex-sju minusgrader, säger hon.

Avtar framåt kvällen

Under kvällen väntas de hårda vindarna avta.

– Varningarna pågår till klockan 19 då vinden avtar. De kan behöva justeras med en timme eller två, men lågtrycket kommer att avcta i hela området, säger Tony Fuentes, vakthavande meteorolog på SMHI.

Senare på kvällen hade SMHI tagit bort varningarna.

Ovädret Ingunn har slagit till mot Norge och Sverige. Orkanvindar har uppmätts och en röd varning för vindar är utfärdad för delar av Norrbotten. Hur påverkas du av ovädret?

  • Kristina Jeppsson
    1 feb21.55

    Nu avslutas liverapporteringen för den här gången. Tack för att ni har varit med.

  • 1 feb19.13

    Vi är många resenärer som försöker ta oss från Gällivare till Boden/Stockholm. Tågbolaget VY har låtit oss vänta i nästan 3 timmar nu utan info. Har ni hört något?

    Lars

    Enligt Trafikverket är all tågtrafik norr om Boden inställd på grund av väderläget. Det verkar inte heller som att de kommer att köra någon ersättningstrafik, i nuläget.

    Lina Thorén
  • 1 feb19.08

    Var ut med mopsen tidigare här i Umeå. Tur att man hade koppel, vid varje vind blåste hunden iväg med vinden.

    Pugmom
  • Peter Schwartz
    1 feb17.57

    Villabrand – vindarna försvårar släckning

    En villa brinner i Storsjö i Bergs kommun, rapporterar P4 Jämtland.

    Enligt räddningstjänsten har släckningsarbetet försvårats på grund av de hårda vindarna och gör det svårt att rädda villan som står i lågor.

    Ingen ska ha skadats i samband med branden.

  • Peter Schwartz
    1 feb16.41

    Takplåt båser runt

    I centrala Ronbertsfors har räddningstjänsten kallats ut efter rapporter om takplåt som blåser runt, rapporterar Norran.

    – De är där och undersöker vad de kan göra för att begränsa skador på fastigheter. Men det är inte läge att upp och jobba på tak idag, säger Ola Åström på SOS Alarm till tidningen.

Följ ämnen i artikeln