Svenska My, 27, i Barcelona: Det brinner här utanför

Av: Hans Österman, Niklas Eriksson

Publicerad:
Uppdaterad:

Det brinner på turistgatorna, Sagrada Familia håller stängt och ”El Clásico” har skjutits upp.

Oroligheterna i Barcelona är inne på femte dagen och mitt i kaoset finns svenska My Waern Persson, 27.

– Vi är instängda på vårt hotell och det brinner här utanför. Jag skakar, säger hon.

Sammandrabbningarna mellan demonstranter och kravallpolis fortsatte på fredagskvällen i centrala Barcelona.

Enligt tidningen El Pais har minst 25 personer skadats. På Twitter uppger polisen att sju polismän har skadats, flera efter att träffats i huvudet av kastade föremål.

Närmare 800 sopcontainers har satts i brand och ett hundratal polisfordon vandaliserats under de fem dagar som upploppen har pågått.

1 av 4 | Foto: PRIVAT
My Waern Persson, 27, är instängd på hotellet och det brinner utanför.

My Waern Persson, 27, från Skara jobbar i Barcelona sedan fyra år. Hon befinner sig mitt i oroligheterna tillsammans med vänner och familj som rest från Sverige för att besöka henne.

– Vi bor på ett lägenhetshotell nära Plaza Catalunya. Det är massa polisbilar på rad utanför och det brinner uppe vid ett torg där demonstranterna samlats och tänt eld på soptunnor, säger hon.

Kastar flaskor och stenar

Under samtalet med Aftonbladet segnar en polis ner på gatan utanför hotellet, träffad av något demonstranterna kastat.

– Det kastas flaskor, ölburkar, stenar. De tar allt de kan. Och det kastas både från gatan och från lägenhetsbalkongerna ovanför, säger My Waern Persson.

Hon är skakad över oroligheterna.

– Det är väldigt obehagligt. Nu är vi instängda på hotellet. Det är osäkert om vi kan lämna, det känns för osäkert och poliserna är för upptagna med sitt.

Poliserna har använt tårgas och gummikulor mot demonstranterna, uppger BBC. Den katalanska polisstyrkan Mossos d’Esquadra uppmanade på fredagskvällen människor att undvika centrala Barcelona. De meddelade också att de kommer använda vattenkanon för att skingra folkmassor och bereda väg för polisfordon.

– Skotten från poliserna hörs hela tiden och demonstranterna bränner saker i soptunnor och stora containrar. De har bland annat tagit parasoller från uteserveringarna och slängt in i elden, säger My Waern Persson.

Stoppade flyg

Tidigare under fredagen deltog en halv miljon människor i fem fredliga protestmarscher i Barcelona. Dessutom hade fackföreningar knutna till självständighetsrörelsen utlyst generalstrejk, vilket bland annat ledde till ett 50-tal avgångar från Barcelonas flygplats El Prat ställdes in.

Oroligheterna har slagit hårt mot Barcelonas främsta turistattraktioner.

Under torsdagen brände demonstranterna stolar och bord på den berömda gågatan Las Ramblas. Dessutom har katedralen Sagrada Familia stängts och på fredagen kom beskedet att nästa helgs ”El Clásico”, fotbollsmatchen mellan FC Barcelona och Real Madrid, skjuts upp.

Protesterna inleddes i måndags efter att Spaniens högsta domstol dömt nio katalanska separatistledare till mellan 9 och 13 års fängelse för bland annat uppvigling. Enligt domen uppmuntrade de till oroligheter i samband med självständighetsomröstningen för två år sedan.

Publicerad:

LÄS VIDARE