EU-parlamentet lägger in veto mot Johnsons brexitplan

Publicerad 2019-10-03

EU-parlamentet anser inte att Boris Johnsons nya brexitplan duger.

Det är ”huvudsakligen en ompaketering av de dåliga idéer som redan varit uppe på bordet sedan tidigare”, säger EU-parlamentets brexitchef Guy Verhofstadt, som meddelar att parlamentet kommer att lägga in sitt veto mot förslaget, skriver Independent.

Storbritanniens premiärminister Boris Johnsons löfte när han tillträdde var att brexit skulle verkställas 31 oktober.

Men Johnson har råkat ut för flera bakslag sedan dess.

Så sent som i förra veckan slog Högsta domstolen i Storbritannien fast att Johnsons beslut att stänga parlamentet i omkring fem veckor var olagligt.

Nu riskerar hans och regeringens nya brexitförslag att stöta på patrull.

Enligt EU-parlamentets brexitchef Guy Verhofstadt innehåller förslaget, som presenterades i går, flera tveksamheter som innebär att parlamentet kommer att lägga in sitt veto om inte Johnson gör ändringar på en rad kritiska punkter.

Tre knäckfrågor

Verhofstadt pekar på tre särskilt viktiga frågor:

Enligt parlamentet riskerar det nuvarande förslaget att avsevärt försvåra fredsprocessen mellan Irland och Nordirland.

Man anser även att den brittiska regeringens plan bara är ”halvfärdig” och därför inte ger tillräckliga garantier för hur relationen mellan EU och Storbritannien ska se ut efter utträdet.

Dessutom ser man flera risker med den del av avtalet som säger att det nordirländska parlamentet, Stormont, måste godkänna om man ska följa reglerna för den inre marknaden eller i stället ansluta sig till Storbritanniens regelverk.