Fem coronanyheter lördagen den 7 mars

Publicerad 2020-03-07

Ännu fler fall av smittan har kunnat konstateras i Stockholm.

Bussresenärer på väg hem från Italien får ta emot kritik – och en lyxkryssare med svenskar ombord nekas anlöpa hamn.

Här är dagens fem viktigaste nyheter om coronaviruset

21 nya fall i Stockholm

21 nya coronafall har bekräftats i Stockholm. De vårdas nu isolerat.

Det innebär att 101 personer i länet blivit smittade.

Så blev Italien Europas smitthärd

Italien är det fjärde värst drabbade landet i världen och det land utanför Asien med överlägset flest bekräftade coronafall 

Enligt flera experter hade smittan när den upptäcktes troligtvis funnits kring Lombardiets röda zon i flera veckor, där ursprungsbäraren ”Patient 0” ovetande spridit corona under en längre tid.

– Det är som att vi upptäckte eldsvådan när den redan bränt ner större delen av undervåningen,  säger Massimo Galli, professor i infektionssjukdomar.

Vrede mot svenska Italienresenärer

I slutet av februari lämnade 37 skidåkare Sverige, med sikte på de italienska alperna. Men deras resa har framkallat en stor ilska på sociala medier.

– Man förstår att det finns en oro. Men proportionerna som det här har tagit är helt obegripligt. Vi mår ju alldeles utmärkt, säger reseledaren Lennart Andersson.

Coronarädsla slår mot flyget

Rädslan för smittan gör att många väljer att ställa in sina planerade flygresor. Branschen står inför en potentiell mångmiljardförlust.

– Det blir osäkerhet. Vi som turister tar ofta ställning till riskfaktorn när vi ska resa, säger Erik Lundberg, turismforskare vid Göteborgs universitet.

Lyxkryssare med corona ombord nekas gå i hamn

Minst 21 personer ombord på lyxkryssaren Grand Princess har konstaterats bära på coronaviruset. Nu seglar fartyget i limbo, och samtliga 3 500 ombord ska testas. 

Tre av passagerarna är svenska medborgare, uppger rederiet i ett mejl till Aftonbladet.

Bild från infektionskliniken i Kalmar.