Lastbilschauffören döms till 4,5 års fängelse för dödsolyckan

Linnea Jensens pappa Mikael dog i olyckan - hon satt bredvid

Publicerad 2022-02-16

Med 30 ton i lastbilen och två promille i blodet körde lastbilschauffören på fel sida vägen och krockade med Linnea Jensen och hennes pappa Mikael.

Han döms i dag till 4,5 års fängelse för bland annat för grovt rattfylleri och vållande till annans död.

– Jag vet inte vad jag känner. Jag hade hoppats på lite högre, säger Linnea Jensen, 19.

Den 11 december dog Mikael Jensen när en full lastbilschaufför körde på fel sida av vägen och frontalkrockade med honom och hans dotter Linnea Jensen, 19.

I dag döms den lastbilschauffören till 4,5 års fängelse för vållande till annans död, grov vårdslöshet i trafik, grovt rattfylleri, smitning från trafikolycksplats, vållande till kroppsskada.

– Jag vet inte riktigt, åklagaren målade upp det som det skulle bli ganska högt. Jag hade nog trott att det skulle bli lite längre straff, säger Linnea Jensen när hon får höra om domen.

Han ska också betala 530 000 kronor till Mikaels anhöriga, varav en del går till Linnea.

Mikael Jensen blev 56 år.

Drack en halv flaska vodka

Lastbilschauffören, som är rysk medborgare, hade firat sin födelsedag genom att börja dricka alkohol vid lunchtid, när han stod parkerad vid Säffle pappersbruk.

I ett förhör har han uppgett att han drack en halv flaska vodka och flera öl, men i ett annat förhör säger han att han inte minns hur mycket han drack.

Med 30 ton pappersmassa i lastbilen och två promille i kroppen gav han sig ut på vägen. Han körde iväg och under en halvtimme körde han till stor del på fel sida vägen och var nära att krocka med en personbil, som mirakulöst hann väja undan.

Klockan 20.48, en halvtimme efter att han började köra, frontalkrockade han med Linnea och Mikael. Han hade då kört till stor del på fel sida vägen, och i alldeles för hög hastighet.

Mikael dog i olyckan, och Linnea fick en allvarlig ryggskada som påverkar henne än i dag. Men sorgen efter hennes pappa och traumat efter olyckan är det som är jobbigast.

– Det är jobbigt. Jag har svårt att sova, är stressad. Jag blir påmind varje dag om olyckan, säger hon.

 ”Han var väldigt fin, det var han verkligen”, säger Linnea om sin pappa Mikael. De pratade varje dag, och bodde tillsammans i hennes barndomshem i Säffle.

Skönt att domen föll

Lastbilschauffören har själv varken kunnat förneka eller erkänna gärningarna, då han varit så pass berusad att han inte minns någonting från händelsen.

Även om Linnea hade hoppats på att straffet skulle bli hårdare så tycker hon det är skönt att han får fängelse.

– Det är skönt att han får sitta i fängelse nu. I fall han hade blivit släppt hade han kanske fortsatt köra berusad och utsätta andra människors liv för fara.

Hon var nervös inför att behöva träffa honom i rättegången, och behöva gå igenom hela händelseförloppet igen.

– Det är väldigt skönt att det är över, och att man kan försöka gå vidare.

Lastbilen körde på fel sida av vägen och hade en vikt med 30 ton, enligt åtalet.