Mejla

Hanna Olsson Berg

Simon J Berger kommer att avskräcka 95 procent

Skådespelaren tar sig friheter i ”Sommar i P1”

Publicerad:
Uppdaterad:

NYHETER

I norska serien Exit missbrukar hans karaktär det mesta.

Men skådespelaren Simon J Berger har missbrukat i vanliga livet också.

Böcker, alltså.

Som barn kunde han läsa två Sagan om isfolket-böcker per dag. Han kunde smyga upp boken ur bänken bara för att sluka någon liten rad.

Simon J Berger läser fortfarande samtidigt som han promenerar. Helst science fiction.

Lilla Simon klädde sig konstigt, gillade rollspel och hade lätt för sig i skolan. Här skulle det kunna komma en lång historia om mobbning och vägen till att hitta sig själv.

Men den här nörden behöver knappt ens göra revansch. Han hittar snabbt hem i sitt gäng i Skåne dit familjen flyttar när han är liten.

Det finns knappast en mindre publikfriande typ än en nörd som känner sig trygg.

Faktum är att Simon J Berger är så trygg att han ihop med en kompis spelar ett apokalyptisk rollspel under sommarprogrammets gång.

Det blir blodskulter, science fiction-konstlade repliker av typen ”hon vinkar till hälsning” och en avrättad katt.

Jag fattar, det här kommer att avskräcka 95 procent av lyssnarna, men det sticker i alla fall ut. Det är dessutom garanterat mörkare än vad många ”Sommar i P1”-makare lyckas krama fram ur sina riktiga liv. Eftersom det är påhittat.

Visst, det kanske krävs egna erfarenheter av långa nätter med tärningar och spelledare, undergroundfestivaler med obskyra filmer och hastigt ha tråcklat ihop en nätbrynja för att till fullo uppskatta Simon J Bergers program.

Men nu vet ni i alla fall.

Det finns ett par intressanta resonemang om hur man blir en mer naturlig tv-skådespelare också. Simon J Berger fick glömma allt från teaterutbildningen för att klara rollen i ”Upp till kamp”.

Dessutom berättar han om sin och sambons kamp för att få barn.

Men det lär ni väl missa.

Publicerad:

LÄS VIDARE

ÄMNEN I ARTIKELN