Gripna i Turkiet utreds för terrorism

Uppdaterad 2017-07-11 | Publicerad 2017-07-07

Turkiets president Recep Tayyip Erdogan. Arkivbild.

Amnesty Internationals Turkietchef och nio andra personer, bland dem en svensk medborgare, har gripits av den turkiska polisen.

Några av de gripna utreds för ”medlemskap i en väpnad terrororganisation”.

– Vi vet inte särskilt mycket om vad man har anklagat de olika personerna för. Vi vet nästan ingenting alls om svensken och tysken, säger Andrea Bodekull på Amnesty Sverige till TT.

– Den uppgift som vi har fått hittills är att några av dem misstänks för medlemskap i en väpnad terrororganisation. Det är väldigt vagt.

Förutom Turkietchefen Idil Eser är sju andra människorättsförsvarare och två IT-konsulter misstänkta.

Utrikesdepartementet (UD) har varit i kontakt med den svenske mannen, som uppges ”må väl”.

Varför personerna har gripits är okänt.

– Det är väldigt svårt att veta. Men vi ser att man slår till mot människor som jobbar för mänskliga rättigheter. Vår ordförande i Turkiet greps ju i juni, säger Andrea Bodekull.

Idil greps mindre än en månad efter det att Amnesty International Turkiets ordförande, Taner Kılıç, hade frihetsberövats och åtalats.

”Det här är första gången i Amnesty Internationals historia som både en chef och en ordförande från samma land är frihetsberövade”, säger Anna Lindenfors, generalsekreterare på Amnesty International Sverige, i ett pressmeddelande.

"Det understryker hur mänskliga rättigheter inskränks i Turkiet, inte minst rätten till yttrande-, mötes- och föreningsfrihet. De måste omedelbart och ovillkorligen släppas."