Mystiska isförlusten i Antarktis stor som fem Sverige

Uppdaterad 2023-08-02 | Publicerad 2023-07-30

Havsisen i Antarktis har nått extremt låga nivåer.

Istäcket är nu 2,6 miljoner kvadratkilometer mindre än genomsnittet 1980–2010.

Förlusten av is motsvarar mer än fem Sverige.

Omfattningen av istäcket är på de lägsta nivåerna sedan mätningarna började för 45 år sedan, visar data från amerikanska NSIDC, National Snow and Ice Data Center, enligt CNN.

– Något har förändrats radikalt de senaste två åren, och särskilt i år, jämfört med alla andra år minst 45 år tillbaka i tiden, säger glaciologen Ted Scambos på NSIDC till CNN.

Medan isen i Arktis på norra halvklotet konstant har minskat de senaste årtiondena, så är situationen på kontinenten Antarktis mer komplex. Havsisen kring Antarktis har både varit på rekordhöga och rekordlåga nivåer de senaste decennierna. Men sedan 2016 pågår en brant nedåtgående trend när det gäller istäckets storlek.

Isberg flyter på vattnet i Antarktis.

Oroväckande förändringar

Minskande havsis påverkar inte havsnivån, eftersom den redan flyter i havet. Men även andra delar av Antarktis har uppvisat dramatiska förändringar på senare år. En av platserna som värms upp snabbast på södra halvklotet är till exempel den stora halvön i Antarktis som sträcker sig upp mot Sydamerika.

Det finns också rapporter om en förestående kollaps av Thwaites-glaciären. Om den kollapsar helt kan havsytan stiga tre meter runt hela planeten.

Medan Ted Scambos ser förändringarna i havsisen kring Antarktis som ”alarmerande”, så är hans kollega på NSIDC Julienne Stroeve inte lika oroad:

– Nivåerna är mycket annorlunda jämfört med de genomsnittliga nivåerna, men samtidigt vet vi att Antarktis havsis uppvisar stora variationer från år till år. Det är för tidigt att säga om detta är det nya normala eller inte, säger hon till CNN.