Varning för nya skyfall i Kina – 350 000 evakuerade efter tyfonen Doksuri

130 miljoner människor kan drabbas

Publicerad 2023-07-30

Tyfonen Doksuri har tvingat fler än 350 000 personer att lämna sina hem i Kina – efter att flera stora städer dränkts i ösregn.

Nu utlyser myndigheter en vädervarning för nya stormar som kan drabba 130 miljoner människor.

Kina har drabbats hårt av tyfonen Doksuri och nu har landets myndigheter utlyst en röd vädervarning för tunga skyfall i bland annat huvudstaden Peking.

Doksuris framfart har orsakat översvämningar i flera stora städer – och uppskattningsvis påverkat omkring 130 miljoner personer, skriver Daily Mail.

Tyfonen, som är en av de starkaste stormar som dragit in över miljardlandet på flera år, kom från Taiwan och Filippinerna och drog in över norra Kina på lördagen, med kraftig nederbörd som resultat.

Vädervarningen gäller från och med midnatt natten till söndagen, i områden där hundratals miljoner personer bor – bland annat i staden Tianjin samt Hebei- och Shandongprovinserna, uppger lokala meteorologtjänster enligt Daily Mail.

Värsta sedan 1961

I huvudstaden Peking ligger risken för regn- och stormkatastrofer på mellan medium och hög. Kina förbereder sig på 100 millimeters nederbörd över en yta på 220 000 kvadratkilometer – där 130 miljoner personer kan påverkas.

I videoklipp från Kina simmar invånare för sina liv med livvästar i städer där vattenytan är så hög att bilar och butiker nästan helt försvunnit under regnmassorna.

Kaosvädret tvingar många av Kinas invånare att stanna hemma, även om man på bilder kan se räddningsarbetare som bär barn och äldre, som blivit instängda på grund av regnen, på sina ryggar. Andra har lyckats fly sina hem på översvämmade gator med små roddbåtar.

I staden Fuzhou, vid Kinas östra kust, var tunnelbanan avstängd under lördagen – eftersom flera stationer fyllts med vatten. Fuzhou och dess grannstäder har de senaste dagarna drabbats av sin högsta nederbörd sedan 1961.

Invånare trampar genom översvämmade gator i staden Fazhou i efterdyningarna av Tyfonen Doksuri.

350 000 evakuerade

I staden Quanzhou, också vid östkusten, skadades 39 personer och över en halv miljon hem blev strömlösa.

”Doksuris intensitet fortsätter att bli svagare men påverkan är långt ifrån över,” säger Kinas meteorologtjänst i ett uttalande. Myndigheten varnar allmänheten att vara vaksam och undvika högriskområden i Peking-Tianjin-Hebei-regionen där det fortfarande väntas lokal nederbörd på 600 millimeter.

Doksuri, som drog in över Kina på fredagen, är den mest kraftfulla tyfon som drabbat landet i år. Den tvingade fler än 350 000 personer att evakuera sina hem och orsakade samhälleliga förluster på motsvarande 700 miljoner kronor, uppger statlig media enligt Daily Mail.

I Filippinerna har 39 personer dött av stormvädret som varade i önationen i en vecka.

Följ ämnen i artikeln