Riksdagsledamot: ”Blev överfallen och misshandlad av tre män”

Uppdaterad 2022-12-23 | Publicerad 2022-12-21

Rasmus Giertz (SD).

Riksdagsledamoten Rasmus Giertz (SD) uppger att han blivit överfallen och misshandlad av tre män efter ett krogbesök i Borlänge.

Samtidigt har han själv anmälts för misshandel efter stökigheterna på fredagsnatten.

– Jag har ju blivit grovt misshandlad, det vore väldigt olustigt och märkligt om jag blivit anmäld, säger han till Aftonbladet.

Rasmus Giertz, ordförande för Sverigedemokraterna i Dalarna och tjänstgörande riksdagsledamot, hade ätit middag med ett par vänner när de gick vidare till en pub i fredags kväll.

Då inleddes ett bråk som han själv beskriver mynnade ut i en grov misshandel utanför puben i centrala Borlänge.

– Det var flera för oss okända män som kände igen oss som politiska företrädare. De kom fram till oss och kallade oss diverse tillmälen, saker som visade att det var politiskt motiverat. De sa kränkande saker och höll fram sina mobilkameror och försökte provocera fram reaktioner från oss, säger Rasmus Giertz.

Riksdagsledamoten uppger att han då bett personerna lämna sällskapet i fred. Men till slut ska personalen ha uppfattat att sällskapen bråkade och bett alla lämna puben, enligt Giertz.

Borlänge. Arkivbild.

”Flög på oss”

Han uppger att gruppen av tre män väntade på honom och hans sällskap utanför puben.

– När vi kom ut sprang de tre personerna rakt emot oss, de flög på mig och tilldelade slag och sparkar mot mitt ansikte och mina armar. Min ena kompis försökte dra de här personerna ifrån mig och gå emellan och min andra kompis sprang mot stan och försökte hitta polisen, säger Rasmus Giertz.

Polisen ska inte ha varit långt bort, och när de väl var på plats lugnade situationen snabbt ner sig.

Vännen Daniel Lönn, också SD-politiker i Dalarna, ska ha gått emellan och berättar för Aftonbladet att han kom ut från puben när det andra sällskapet redan ska ha överfallit Rasmus Giertz, som låg underst.

– När jag kom ut låg de tre för mig okända männen över Rasmus på gatan, jag försökte upplösa det genom att dra en kille åt sidan och prata vett med honom, säger Daniel Lönn.

Enligt Rasmus Giertz och Daniel Lönn ska det andra sällskapet ha kallat dem ”SD-fittor” och ”SD-horor” inne på puben.

Under måndagen bestämde sig Rasmus Giertz för att göra en polisanmälan om misshandel.

Men han var själv då redan misstänkt.

Ärendet utreds av Särskilda åklagarkammaren, som har ärenden där företrädelsevis poliser misstänks för brott. Men de handlägger brottsmisstankar även mot åklagare, domare, riksdagspolitiker och andra särskilda befattningshavare.

Åklagare Åsa Ideström är förundersökningsledare i ärendet. Hon kan inte bekräfta att Rasmus Giertz är en av de inblandade, men bekräftar de faktiska omständigheterna som Giertz meddelat Aftonbladet.

– Det har kommit in tre anmälningar och det verkar ha varit något form av slagsmål utanför en krog under natten, säger Åsa Ideström.

– En av de som blivit anmäld tillhör en personalkategori som hanteras av Särskilda åklagarkammaren, och det är därför jag har ärendet.

Enligt Åsa Ideström ska två av anmälningarna ha lämnats in redan under natten mot lördag när bråket ska ha ägt rum.

Rasmus Giertz, 28, är ordförande för Sverigedemokraterna i Dalarna.

Polisen ska hålla förhör

En anmälan kom in under måndagen. Rasmus Giertz bekräftar själv för Aftonbladet att han gjorde sin anmälan på måndagen, och att ingen av hans vänner gjort någon anmälan tidigare.

– Nu ska vi hålla noggrannare för hör med de här personerna, då det är väldigt korta förhör som har hållits. Vi tittar så klart också om det finns kameror på platsen, säger Åsa Idestrand om utredningen.

Under onsdagen hade Rasmus Giertz själv ännu inte informerats om att han blivit polisanmäld.

Han uppger att det finns filmer och bilder från händelsen, som han i nuläget inte vill dela med sig av i väntan på vad som sker i utredningen.

– Jag är fortfarande väldigt omskakad av hela den här händelsen. Jag har fortfarande värk och har psykiska och fysiska men, säger han.

Under lördagskvällen deltog han på ett julbord med Sverigedemokraterna i Dalarna, något partier själva publicerat bilder från i sociala medier. Men det påstådda överfallet ska ha skett under natten innan, och vara orelaterat till SD:s julbord.