”De lämnade mig mitt i centrum utan telefon”

Uppdaterad 2024-04-04 | Publicerad 2024-04-03

Polisen släpper av unga män i andra förorter – där de är under hot.

Det uppger flera personer för Aftonbladet.

– Polisen tog av hans skottsäkra väst och tog honom till ett annat område där de tror att han har problem, säger Ahmed, som egentligen heter något annat.

Skottlossning, bortförande eller hot.

Det är vad de unga männen säger att de riskerar råka ut för i de förorter som polisen kört dem till.

Det berättar flera personer, som vill vara anonyma, för Aftonbladet. 

– De kör mig till ett annat utsatt område, som polisen vet att det kan vara konflikter emellan och jag hade ett hot mot mig i det här området, säger Amir. 

”Springa därifrån”

Enligt de anonyma personerna sker detta i samband med att polisen avvisar personer i utsatta områden – och att polisen känner till hotbilden eller områdeskonflikterna.

I en stad i Mellansverige träffade vi Ahmed som berättar om en händelse mellan polisen och en kompis.

– Polisen tog av hans skottsäkra väst och tog honom till ett annat område där de tror att han har problem. Polisen slog in fel kod på telefonen flera gånger så att den låstes, och han fick bara springa därifrån. 

Ahmed förklarar även vad som skulle ha kunnat hända med hans kompis. 

– Han var på ett annat område där du har problem och du kan inte vara där. Du vet ju vad som händer, någon letar efter någon och om man ser personen i området samt bär ett vapen kan en skjutning ske. 

Kadir som vi också har träffat i samma stad har varit med om en liknande händelse.

– Polisen skjutsade mig till ett annat område som de tror att jag inte kan vara i. Det kan vara krig mellan mig och dem och under den tiden var det farligt. De lämnade mig där utan min telefon mitt i områdets centrum, jag fick ta mig snabbt därifrån. 

Akrim som bor i en annan stad säger likadant. 

– Det var en kväll jag skulle handla i butiken, som polisen senare stoppade mig och avvisade mig från platsen, därefter körde de iväg mig till ett annat område där jag är under hot. Jag hade ingen telefon och om jag pratade med fel person kunde jag ha blivit kidnappad. 

”Detta är allvarligt på en annan nivå” 

Leandro Schclarek Mulinari är biträdande lektor på Södertörns högskola och forskar inom socialt arbete med inriktning mot polisen och rasprofilering. Han menar att det polisen gör går helt emot deras faktiska arbetsuppgifter. 

– Det här står ju direkt motsats till polisens uppgift som är att skydda personers liv, och polisen sätter ju folk i otroligt svåra situationer som riskerar människors liv och hälsa. 

Leandro menar att det inte finns någon anledning till att detta händer. 

– Jag ser inga förklaringar som är logiska utifrån någon kriminologisk perspektiv, förutom att det är en avhumanisering av de människorna.

”Helt galet”

Kommissarie Kristian Malzoff på Nationella operativa avdelningen menar att detta är helt fel. 

 – Den typen av beteende är ju helt fel, så ska inte polisen arbeta. Vi ska ju inte skapa en situation där det riskeras att det begås brott och det blir ju helt galet.

Följ ämnen i artikeln