Craig Robertson hade tidigare dödshotat poliser – sköts av FBI

Publicerad 2023-08-10

Craig Robertson.

Craig Robertson, 75, hotade att döda Joe Biden inför hans besök i Utah, men sköts till döds av FBI.

Men mötet mellan Robertson och FBI var inte det första.

När FBI tidigare i år besökt Robertson ska han ha hotat med en ”våldsam utrotning” av byråns agenter.

Under gårdagen reste president Biden till Utah för sitt första besök i delstaten. Målet med besöket var att besöka ett sjukhus för veteraner och ett välgörenhetsevenemang, men i stället har Craig Robertsons öde kommit att hamna i fokus.

Robertson sköts till döds av FBI tidigt på onsdagsmorgonen i staden Provo söder om Salt Lake City. FBI skulle delge honom en arresteringsorder och genomföra en husrannsakan. Anledningen till besöket var att Robertson hotat att döda presidenten med sitt prickskyttegevär.

Enligt CNN ska Robertson ha varit beväpnad med en pistol när polisen gick in och han sköt till döds.

USA:s president Joe Biden.

FBI fåordiga om händelsen

President Biden ska ha informerats om händelsen via sin stab enligt ABC News.

FBI har själv varit fåordiga om händelsen men skriver i ett uttalande att ”FBI tar alla skjutningar som involverar vår personal på allvar” och att de ”i enlighet med FBI:s policy, kommer händelsen granskas av FBI:s inspektionsavdelning”.

Då de beskriver ärendet som pågående har de meddelat att de inte kommer lämna några mer detaljer kring händelsen.

Craig Robertson beväpnad och maskerad med en hjälm.

Inte första mötet

Mötet mellan Robertson och FBI var inte det första. Senast i våras gjorde byrån ett hembesök i hans bostad då han hade publicerat flera hot, rapporterar CNN.

Efter besöket hos Robertson publicerade han ännu ett nytt hot.

”Till mina vänner i den federala byrån av idioter. Jag vet att ni läser detta och ni har ingen aning om hur nära era agenter var en våldsam utrotning”

Förutom hot mot FBI och president Biden ska Robertson även tidigare ha hotat USA:s vicepresident Kamala Harris.

I ett Facebook-inlägg från september 2022 ska Robertson ha skrivit att ”Tiden är inne för ett presidentmord eller två. Först Joe sedan Kamala!!!”.

Enligt ABC News misstänktes Robertson för flera brott bland annat hot mot presidenten, påverkan, hindrande och försök att hämnas mot federala tjänstemän genom hot.

Söker stöd inför valet

Under sitt besök ska president Biden besöka ett sjukhus för veteraner. Detta för att högtidliggöra ettårsdagen av undertecknandet av en lagstiftning som ska hjälpa veteraner, rapporterar Reuters.

Biden besöker nu tre delstater i västra USA för stärka sitt stöd inför valet. Under resan har Biden lyft upp tidigare bedrifter från mandatperioden och besökt en rad välgörenhetsevenemang.

Följ ämnen i artikeln