Busch: Logiskt bygga fullskalig kärnkraft först

Niklas Svahn/TT

Publicerad 2023-06-30

Kristdemokraternas Ebba Busch (KD) på en pressträff under politikerveckan i Almedalen.

Vattenfall studerar om små kärnkraftverk kan byggas på Ringhals. Energiminister Ebba Busch (KD) säger att det vore logiskt att bygga konventionell, storskalig kärnkraft först.

– Det är det Sverige kan, det är det vi har historisk erfarenhet av och det är det vi har infrastrukturen runt Ringhals för att kunna möta upp. Och ur det perspektivet är det ganska logiskt att därför bygga konventionell, storskalig kärnkraft på Ringhals först, säger Ebba Busch.

Hon tillägger:

– Även om det är väldigt bra med de småskaliga modulära reaktorerna.

Bedriver förstudie

Vattenfall bedriver en förstudie om att bygga minst två småskaliga reaktorer – så kallade SMR – vid Ringhals. Förstudien väntas inte vara klar förrän till årsskiftet. Vd Anna Borg säger till Svenska Dagbladet att det är de småskaliga reaktorerna som ser ut att ha störst möjlighet att bli lönsamma på affärsmässiga grunder.

Nu verkar det som att energi- och näringsminister Ebba Busch hellre ser att bolaget bygger fullskalig kärnkraft.

– Vattenfall är ett statligt ägt bolag som har möjlighet att ta de beslut som de anser är rätta och rimliga utifrån sina ägardirektiv, men jag konstaterar som energiminister med ansvar för hela energisystemet, att ur ett tekniskt perspektiv är det väldigt mycket som talar för fullskaliga reaktorer, säger Busch.

TT: Uppmanar du Vattenfall att inleda en förstudie om stora reaktorer?

– Nej, det är inte min uppgift. Jag konstaterar att förutsättningarna, som jag på många sätt sätter, är väldigt goda nu för storskalig konventionell kärnkraft.

Färdplan för energin

Vattenfall och delar av näringslivet vill också att regeringen tar fram en färdplan för energiförsörjningen. Enligt Ebba Busch arbetar departementet med en sådan.

– Vi behöver ha en realistisk färdplan för hur vi får på plats mer kärnkraft, vi har redan tagit en del ganska grundläggande steg för att kunna få på plats mer kärnkraft i Sverige. Men jag tror att den behöver tydliggöras och ytterligare kompletteras med fler delar, säger hon.

ANNONS

Följ ämnen i artikeln