Tre män döms till livstids fängelse för mordet på Adriana, 12

Maykil Yokhanna, Benjamin Mahdi och Hassan Mohammad får livstid

Publicerad 2023-04-26

12-åriga Adriana sköts till döds i Norsborg 2020.

Nu döms Maykil Yokhanna, Benjamin Mahdi och Hassan Mohammad till livstids fängelse för mordet.

– Det har varit frågan om en urskillningslös eldgivning med automatvapen på en plats där det fanns flera människor och en av dem dog, motiverar chefsrådmannen Tore Gissin.

I augusti 2020 sköts 12-åriga Adriana ihjäl utanför McDonalds vid en rastplats i Norsborg.

Tre män har stått åtalade för mord i samband med hennes död. En av männen är 31-årige Maykil Yokhanna, utpekad som gängledare för Maynätverket.

Han har hela tiden nekat till att han haft något med mordet att göra och hävdar att han inte befunnit sig i Stockholm vid skjutning.

Nu döms Maykil Yokhanna till livstids fängelse för mordet. Även 24-årige Benjamin Mahdi och 32-årige Hassan Mohammad döms till livstids fängelse för mordet.

De döms även för mordförsök mot sju andra personer som var på platsen.

Maykil Yokhanna, ledare för Maynätverket, döms till livstids fängelse för mordet på Adriana, 12.

Avlossade 20 skott

En stor del av bevisningen har bland annat bestått av chattar på den krypterade kommunikationstjänsten SKY ECC och uppkopplingar till de vapen och den bil som använder, skriver tingsrätten i sitt pressmeddelande.

Åklagaren har tidigare sagt att det var ”ett under” att fler inte träffades av skotten.

Chefsrådmannen Tore Gissin säger att alla tre männen kan knytas till den vita Audin som användes under kvällen.

– Männen kan alla knytas till en vit Audi som användes vid den här drive-körningen som man sköt ifrån med den vita Audin. De kan också knytas till de vapen som användes vid skjutningen, säger Tore Gissin.

Han lyfter även uppkopplingar efter skjutningen som visar att männen kunde kopplas till bilen.

Chefsrådmannen Tore Gissin under onsdagens pressträff.

Bilder från en övervakningsfilm kunde visa hur den vita Audin som männen satt i rullade in på bensinmacken i Norsborg.

– Man avlossar 20 skott med kalashnikoven och hylsorna påträffas på ett avstånd med 12 meter som man då har åkt och avfyrat urskillningslös eld, har åklagare Anna Svedin tidigare sagt.

Benjamin Mahdi, 23, får livstids fängelse för mordet.

Undanröjde Audin

Efteråt hade männen undanröjt den vita Audin och vapnen.

– Det här gör att det är ställt bortom rimligt tvivel att det är männen som utförde brotten, säger Tore Gissin.

Enligt de två rådmännen fanns det ingen annan påföljd än livstids fängelse för de tre männen.

– Det är ganska självklart när man skjuter med automatvapen, när man skjuter urskinningslöst och svepande. Då finns det ingen annan påföljd än livstids fängelse, säger chefsrådmannen Tore Gissin.

Åklagaren har inte pekat ut vem av de tre nu dömda som avlossade skotten men att samtliga är ansvariga för mordet och mordförsöken.

– Det är gemensamt och i samråd. De hade en plan och skulle skjuta den här kvällen och när de sedan får tag i några som i och för sig inte var de som de hade tänkt skjuta från början så öppnade de eld, säger Tore Gissin och fortsätter:

– Alla har varit medvetna om vad som kunde hända och det har hänt. Då får alla ta ansvar för det.

Tore Gissin säger att männen inte hade kunnat dömas för mordet om polis och åklagare inte haft tillgång till chattarna och understryker vikten av dessa. Han menar att det bland annat beror på att man utan chattarna inte skulle haft de meddelanden som skickades efter mordet rörande bilen och vapnen.

Utredarna hade utan Skychattarna inte kunnat se hur telefonerna kopplat upp så man hade kunnat knyta männen till bilen och ageranden efter mordet.

– Jag tror inte att åklagaren hade åtalat då, säger Tore Gissin.

Fjärde misstänkt

Alla tre har nekat till brott.

Enligt åklagaren ska medlemmar ur Botkyrkanätverket ha varit måltavlor för skjutningen. Men det var Adriana som träffades av skotten.

Adrianas mamma Susanne har tidigare sagt till Aftonbladet att hon hoppas att dotterns död ska leda till en ”lex Adriana” som gör det lättare för vittnen att våga träda fram när den här typen av brott begås.

Samtidigt meddelades hovrättsdomen där bland annat måltavlan för skjutningen i Norsborg dömdes till 15 år och tio månaders fängelse. Svea hovrätt fastställde den domen på onsdagen.

I utredningen har det även förekommit en fjärde misstänkt, 25-årige Serkan Demirkiran, som Aftonbladet tidigare har berättat om.

Han är misstänkt för inblandning i mordet, men eftersom han gömmer sig i Turkiet har han inte kunnat åtalas. Serkan Demirkiran har skaffat medborgarskap i Turkiet och Sverige saknar utlämningsavtal med landet.

Upprättelse för familjen

Thomas Bodström som företräder Adrianas familj säger att livstidsdomarna innebär en upprättelse för familjen.

– Det är naturligtvis viktigt för dem, även om de inte kan få sin dotter tillbaka, säger han till TT.

Att gå igenom rättegången har varit jobbigt för familjen.

– Det är alltid jobbigt att gå igenom en rättegång och höra hur de som man är övertygad, och som vi nu fått bevisat, är skyldiga till det här fruktansvärda brottet sitter och skyller på allt annat än att de själva tar ansvar för det. Därför är det en lättnad att tingsrätten går helt på vår och åklagarens linje, säger Thomas Bodström till TT.

Kommer att överklaga

Försvarsadvokaten Hanna Lindblom företräder Hassan Mohammed. De kommer att överklaga domen.

– Åklagaren har inte presenterat någon direkt bevisning som talar för att de här tre killarna ska ha varit i den här Audin på den här brottsplatsen. Här var vi att göra med indicier som pekar åt olika håll. Det är inte tillräckligt starka indicier för att kunna döma till lagens hårdaste straff, säger Hanna Lindblom.

Även Benjamin Mahdis försvarsadvokat Lina Holmgren kommer att överklaga domen.

”Det är svårt att ta till sig vad tingsrätten menar gör det visat att vår klient ska anses som gärningsman. Enkelt uttryckt saknas det bevis som placerar honom i bilen som det sköts från vid det aktuella tillfället”, skriver hon i en kommentar.

Även Maykil Yokhannas försvarsadvokat kommer att överklaga.

– Vi är både förvånade och besvikna över domen, säger försvarsadvokaten Martin Persson.

Även Hassan Mohammad, 32, döms till livstid.
12-åriga Adriana sköts ihjäl på en rastplats i Botkyrka sommaren 2020